NA24.no

Foto: Mathiesen, Tor Erik H. (SCANPIX)

Fattige barn får svi i SV-kommuner

Sist oppdatert:
Fattige barn risikerer å måtte forsørge familien sin i fire av seks SV-kommuner. - Overgrep, sier Velferdsalliansen.

Fire av landets seks kommuner med SV-ordfører holder IKKE barns inntekter utenfor beregningene når de yter økonomisk sosialhjelp til foreldrene. Dette går fram av tall som kommunene selv har innrapportert til Statistisk sentralbyrå.

Fagbladet Fontene omtalte saken allerede i juni i år.

Etter kommunevalget i 2007 fikk SV ordføreren i seks kommuner. SV-styrte Nesodden og Tynset holder barns inntekt utenfor i sosialhjelpssaker, men kommunene Osen, Vinje, Namsskogan og Beiarn rapporterer til SSB at de tar med barns inntekter i beregningen, noe som kan medføre redusert støtte til en barnefamilie i økonomisk krise.

Osen, Vinje og Namsskogan begynte å ta med barns inntekter i sosiahjelpsberegningen fra og med 2008 - altså etter at SV-ordføreren kom til makten i kommunene.

- Et overgrep!
Styreleder Vigdis von Ely i Velferdsalliansen sier til Nettavisen at hun reagerer sterkt på innstrammingene i SV-kommunene.

- Dette er totalt ubegripelig. Jeg kan ikke fatte at folk sitter rundt i kommunene og bestemmer noe som gjør at folk får mindre utbetalt i sosialhjelp. Den stakkars ungen som gikk med aviser må jo oppleve dette som et overgrep. Skjønner de ikke alminnelig folkeskikk? Har de så lite empati at de ikke forstår at dette er galt? spør von Ely.

Hun sier at hun ikke lenger tror på verken SVs eller de øvrige rødgrønne partienes fattigdomsløfter.

- Nei, det er ikke noe å tro på. Og unnskyldninger fra Kristin Halvorsen betaler ikke våre regninger. Tålmodigheten er slutt. De må rett og slett ta seg sammen, sier von Ely.

- Bare tøys?
Von Ely sier at hun undrer seg over hva slags kommunikasjon partileder Kristin Halvorsen i SV har med sine partifeller utover i landet.

- Er det slik at Kristin Halvorsen sitter der som finansminister mens SVs politikere i kommunene gjør nøyaktig som de selv vil og motarbeider sin egen partilinje? En kan spørre seg om det vi hører av fagre løfter på TV er bare tøys. Her blir vi fattige brukt som valgflesk gang på gang, men det virker jo mer som det er underholdning enn at det faktisk får virkning for fattige folks liv, sier von Ely.

I overkant av 120 av landets 430 kommuner rapporterer at de tar barns inntekt med i sosialhjelpsberegningen.

- Sosialhjelpen varierer enormt fra kommune til kommune. Vi vil ha Statens institutt for forbruksforskning sitt standardbudsjett rettighetsfestet som sosialhjelpssats over hele landet. Hvis du skal bli kvitt fattigdommen så er du jo nødt til å ta utgangspunkt i hva folk trenger for å leve. Det er jo det første av alt. Argumentet om at en tilstrekkelig sosialhjelp er en fornærmelse mot lavinntektsgruppene er ikke holdbart. De fattige kan ikke føres deres lønnskamp, sier von Ely.

- Ikke villet politikk
Kari Ystgård (SV), ordfører i Namsskogan kommune, sier at denne innstrammingen i sosialhjelpen i kommunen ikke er noen villet politikk.

- Det hele er veldig beklagelig og jeg ble lei meg da jeg så oppslaget i Fontene. Det ser jo helt hjerterått å gjøre noe sånt. Vi ønsker det ikke, det har ikke blitt realitetsbehandlet og det er heller ingen som har blitt rammet av dette, etter hva jeg har fått opplyst, sier hun til Nettavisen.

Hun mener at det kan være snakk om en tastefeil da kommunen rapporterte dette inn til SSB.

- Men jeg skal ta det opp på første kommunestyremøte og foreslå et prinsippvedtak om at vi ikke skal beregne sosialhjelp ut ifra barns inntekt, sier Ystgård.

FATTIGHUSET: Den rødgrønner regjeringen har ikke avskaffet fattigdommen, slik den lovet før valget i 2005. I Oslo oppsøker over 1000 mennesker Fattighuset hver uke for å få mat eller annen hjelp.
FATTIGHUSET: Den rødgrønner regjeringen har ikke avskaffet fattigdommen, slik den lovet før valget i 2005. I Oslo oppsøker over 1000 mennesker Fattighuset hver uke for å få mat eller annen hjelp.

- Må være tull
Jørn Nordmeland (SV), ordfører i Osen kommune, sier til Nettavisen at kommunen ikke praktiserer beregningen av sosialhjelp slik de har rapportert det til SSB.

- Å ta inn barns inntekt i beregningen har aldri vært praktisert her, sier Nordmeland.

- Så det er bare tull, da, det dere har rapportert til SSB?

- Ja, det må jo være tull det. De som driver med behandlingen av sosialsaker sier til meg at de ikke kjenner til det. Det har ikke vært noe tema, sier Nordmeland.

- En vurdering
Ordfører Arne Vinje (SV) i Vinje kommune sier at praksisen rundt barns inntekt og sosialhjelp ikke har vært noe politisk tema i kommunen.

- Det er ikke noe vi politikere har tatt stilling til, sier Vinje til Nettavisen.

NAV-leder Kari Dalen i Vinje viser til punkt 5.1.4.5.4 Barnefamilier i rundskriv I-34/2001 fra regjeringen om Sosialtjenesteloven kapittel 5, der det heter at «I tilfeller hvor barnet har egne midler, kan sosialtjenesten avslå å gi økonomisk hjelp til dekning av barnets underhold. Dette følger av prinsippet om sosialhjelpen som en subsidiær ytelse.»

- I Vinje har vi ikke hatt saker der vi har tatt med barns inntekt i beregningen av sosialhjelp, men hvis vilkårene for å ta det med er oppfylt så blir vi nødt til å vurdere den enkelte sak, sier Dalen til Nettavisen.

- Grenser mot diskriminering
I Vidar Hjelmtveits rapport fra 2004 om hvordan barn av foreldre som er langtidsmottakere av sosialhjelp opplever hverdagen, går det fram at de reagerer med bagatellisering, bitterhet og særlig resignasjon.

En jente på 13 år forteller der hva andre barn sier om henne:

«De sier ’dere har ikke råd til det, dere’, liksom.»

En jente på 17 sier:

«Jeg sier bare at ’nei det gidder jeg ikke være med på’, men det har også gjort at jeg har mistet kontakten med mange.»

Allerede i 2006 protesterte Barneombudet mot praksisen overfor Arbeids- og inkluderingsdepartementet. «Diskriminerer Norge fattig ungdom?» spurte Barneombudet den gangen.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:
Minstrøm: Bytt strømleverandør og spar tusener.
Minrente: Bytt bank gratis og spar 5000 kroner i året.
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndverkere.
Minkreditt: Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere