NA24.no

Fattige får minst informasjon

Rindal Sparebank
Rindal Sparebank Foto: Rindal Sparebank
Sist oppdatert:
De som trenger det mest, får minst informasjon på statlig pengeportal.

Mandag publiserte Nettavisen NA24 en oversikt over landets beste lånetilbud akkurat nå. Les mer i saken: Han tilbyr landets billigste lån.

Banksjef Magne Bjørnstad i Rindal Sparebank festet seg ved et lite avsnitt nederst i artikkelen der Nettavisen NA24 savner prisopplysninger fra storbankene på ordinære boliglån med høy finansieringsgrad.

«Pakker» bort tilbudene for folk flest»
- Det er nok litt typisk for storbankene at de «pakker» bort tilbudene for folk flest, sier Bjørnstad.

Han mener det for den vanlige forbruker ville det antagelig vært enklest å forholde seg til en rangering basert på de tre finansieringsgradene 60 prosent belåning, 75 prosent belåning og 85 prosent belåning.

- Den siste en finansieringsgrad som blir svært mye brukt i og med at Finanstilsynet har satt denne grensen i retningslinjene for forsvarlig utlånspraksis til boligformål, sier Bjørnstad.

Ikke fornøyd med bankene
Daglig leder i den statlige eide forbrukertjenesten Finansportalen.no, Elisabeth Realfsen, er ikke fornøyd med situasjonen og har sendt et brev for å stramme opp bankene.

- Vi deler Nettavisen NA24 og Rindal Sparebanks bekymring over selektiv innrapportering på Finansportalen. Frem til nylig har imidlertid innrapporteringen til Finansportalen vært på frivillig basis, og det har vært lite vi har kunnet gjøre med det, sier Realfsen.

Hun opplyser at hun siden Finansportalens oppstart i 2008 har arbeidet iherdig med å få gjennomslag i relevante regelverk for å gjøre innrapporteringen til Finansportalen obligatorisk.

- I juni i år sente vi melding til alle leverandører av banktjenester til norske forbrukere om den nye forskriften til Markedsføringsloven om prisopplysninger for varer og tjenester. Den nye forskriften pålegger alle relevante finansinstitusjoner å presentere alle bankprodukter som tilbys norske forbrukere, og som Finansportalen er tilpasset for å presentere, sier Realfsen.

Finansportalen har sendt brev til alle relevante banker for å minne dem på den nye forskriften (se den nye forskriften nederst i artikkelen)

Forsvarer dagens praksis
Danske Bank, som er en av bankene som har mottatt brevet, svarer slik overfor Nettavisen NA24 på kritikken:

- I likhet med de fleste andre norske storbankene har vårt standard boliglån en pris som dekker en belåningsgrad opp til 75 prosent. Informasjon om dette ligger ute på Finansportalen. Når kundene ønsker en høyere belåningsgrad enn dette, og det er grunnlag for å gi dette, benytter vi Toppfinansiering - altså et lån nummer to. Renten på det totale lånet vil derfor variere utifra hvor stor denne Toppfinansieringen er. Dessverre kan ikke vi se at Finansportalen slik den er i dag gir grunnlag for priser som settes utifra varrierende grad av Toppfinansiering. Vi har derfor lagt inn det vi kan på Finansportalen og har mer informasjon liggende på våre egne nettsider, skriver kommunikasjonsdirektør i Danske Bank Stian Arnesen i en epost.

- Betyr ikke denne prispraksisen, at de som trenger det mest, de som er avhengig av mest mulig lån, mister muligheten til å sammenligne priser på finansportalen slik som de mer velstående kundene kan?

- Dette betyr at vi føler vi, som en av få banker med åpne prislister også på toppfinansiering, har gjort det vi kan for å belyse den reelle prisen også for et lån med høy belåningsgrad via Finansportalen og våre nettsider, skriver Arnesen.

DNB mener også å ha sitt på det tørre.

- Så langt vi vet har ikke DNB mottatt noe brev fra Finansportalen som du refererer til, så det er litt vanskelig for oss å kommentere dette uten at vi vet hva Finansportalen konkret har sagt. Vi opplever at vi har en god dialog med portalen og at vi følger kravene til rapportering av priser. Finansportalen er et godt og oversiktlig redskap som gjør at forbrukerne kan orientere seg lettere i markedet, sier informasjonsdirektør i DNB Even Westerveld.

Finans Norge, som representerer de fleste bankene i Norge, har følgende kommentar:

- Vi mener det er viktig med god og nøyaktig informasjon, slik at forbrukerne kan foreta gode og velinformerte valg. Finansportalen er i så måte et godt virkemiddel. Alle relevante finansinstitusjoner er pålagt å presentere sine priser på Finansportalen. Uten å gå inn i eventuelle enkeltsaker, mener vi det er viktig at dette følges opp, sier kommunikasjonsdirektør i FNO Jan Erik Fåne.

Ny forskrift i Markedsføringsloven:
§ 14 . Prisopplysninger til nettbaserte prisportaler

a) Prisopplysninger for tannhelsetjenester registreres i elektronisk prisportal for tannhelsetjenester.

b) Prisopplysninger for banktjenester registreres i Finansportalen.

Næringsdrivende har plikt til å registrere prisopplysninger på den måte som fastsettes av prisportalen.

Alle relevante finansinstitusjoner blir nå tilskrevet for å minne om at Finansportalen etter forskriftens § 14 skal presentere alle bankprodukter som tilbys norske forbrukere, og som Finansportalen er tilpasset for å presentere. Se vedlagte saksdokumenter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere