NEW YORK (Nettavisen): Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort (68) hadde koblinger til russisk etterretningstjeneste mens han jobbet for Trump under presidentvalget i 2016, melder The Washington Post.

Koblingen var en tidligere forretningsforbindelse som har en fortid som offiser i russisk etterretning.

Koblingen bekreftes av Manaforts tidligere assistent Rick Gates (45), som også var i kontakt med denne personen, i dokumenter som ble levert retten tirsdag i forbindelse med domsavsigelsen i saken mot London-advokaten Alex van der Zwaan (33).

Gates erkjente seg i februar skyldig i retten i å ha løyet til FBI i forbindelse med spesialetterforsker Robert Muellers gransking av Russlands innblanding i det amerikanske presidentvalget. Gates samarbeider nå med Muellers etterforskning.

Paul Manafort er tiltalt for blant annet sammensvergelse, hvitvasking av penger og skattesvindel – tiltaler som stammer fra hans tid som rådgiver for den Russland-vennlige eks-ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj.

The Washington Post påpeker at dokumentene som er levert i retten ikke navngir denne koblingen, men legger til at beskrivelsene passer på den russiske lederen av Manaforts Kiev-kontor, Konstantin Kilimnik.

Verken Kilimnik, Paul Manafort, Rick Gates eller Det hvite hus har kommentert oppslaget i The Post.

Ifølge avisen har Manafort tidligere erkjent at han holdt kontakten med Kilimnik mens han jobbet for Trumps valgkamp, blant annet gjennom fysiske møter i mai 2016 og august 2016. En talsperson for Manafort har tidligere uttalt at disse samtalene var lovlige og ikke del av en konspirasjon.

Alex van der Zwaan, som er svigersønn av en fremtredende russisk-ukrainsk bankmann, har i retten erkjent seg skyldig i å ha løyet om sine kontakter med Gates og Manaforts russiske forbindelse, som i rettsdokumentene beskrives som «Person A» og som The Washington Post mener er Konstantin Kilimnik.

Donald Trump vant presidentvalget i 2016. Han har kalt etterforskningen av Russlands innblanding for en «heksejakt». I et intervju med NBCs Lester Holt har han innrømmet at han sparket tidligere FBI-direktør James Comey fordi han ledet Russland-etterforskningen. Robert Mueller overtok denne etterforskningen etter at Comey fikk sparken.