NA24.no

FBI inn i finanskrisen

FBI vil etterforske kollapsen i finansgigantene i USA.

Det føderale politiet FBI er nå i gang med innledende etterforskning om svindel i kjølvannet av kollapsen til de fire finansgigantene Freddie Mac, Fannie Mae, Lehman Brothers og AIG, ifølge nyhetsbyrået AP.

NA24 – din næringslivsavis

En offentlig tjenestemann sier anonymt til byrået at det er «logisk å anta» at disse fire selskapene vil bli etterforsket på grunn av de mange spørsmålene som omgir havariene til de fire finansgigantene.

Etterforsker flere
FBI har bekreftet at antall saker som retter seg mot selskapssvindel har økt fra 24 til 26 fra forrige uke til i går.

FBI-direktør Robert S. Muller forklarte at de store etterforskningene retter seg mot selskaper som «kan ha kommet med feilaktig informasjon om hva som skjedde under denne finanskrisen», og at FBI vil forfølge disse sakene så høyt opp i selskapene som det er nødvendig for at de ansvarlige får den straffen de fortjener, ifølge nytimes.com

I tillegg til de store sakene, har FBI åpnet 1400 saker mot mindre selskaper og privatpersoner som er mistenkt for svindel med boliglån.

Kritikk
Det har likevel kommet press mot FBI og justisdepartementet fra kritiske røster om at det må settes i gang en mer omfattende og bredere undersøkelse av spørsmål rundt finanskrisen. Men justisminister Michael B. Mukasey har avvist at justisdepartementet skal opprette en egen nasjonal etterforskningsgruppe som ble gjort etter Enron-skandalen i 2002.

Justisdepartementet ville i går ikke kommentere hvilke selskaper som nå er under etterforskning av FBI.

- Vi diskuterer ikke hvilke selskaper som er, eller som ikke er under etterforskning, uttalte en talsmann til avisen.

Føderale påtalemyndigheter i Brooklyn tiltalte i juni to porteføljeforvaltere for konspirasjon og svindel i Bear Sterns, som nesten kollapset i juni før den ble solgt på billigsalg.

Den gang uttalte nestleder i det amerikanske justisdepartementet, Mark R. Filip, at låne- og finanskrisen «inkluderer en rekke forskjellige kriminelle handlinger som har vist seg å være ødeleggende for amerikanske familier», ifølge nytimes.com.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere