NEW YORK (Nettavisen): Den føderale etterforskningsenheten FBI har bestemt seg for å gjenåpne saken mot Hillary Clinton, melder CNN.

Dette skjer etter at etterforskerne har funnet nye e-poster som de mener kan inneholde hemmeligstemplet informasjon.

Varslet Kongressen

FBI-direktør James Comey meddeler dette i et brev som er sendt ut til åtte medlemmer av en kongresskomité.

- I forbindelse med en urelatert sak, har FBI blitt kjent med eksistensen av e-poster som fremstår som relevante for etterforskningen, forteller Comey i brevet.

Comey opplyser at han ble gjort kjent med dette nå nylig.

- Jeg sa meg enig i at FBI bør gå til passende etterforskningstiltak for å la etterforskerne kikke på disse e-postene og vurdere hvorvidt de inneholder hemmeligstemplet informasjon, samt vurdere deres betydning for vår etterforskning, legger Comey til i brevet.

Comey sier at han ikke er sikker på hvor lang tid den nye fasen vil ta, og understreker at FBI ennå ikke kan si noe om hvorvidt de nye e-postene er av betydning for utfallet eller ikke.

- Dette er større enn Watergate, sier Donald Trump fra talerstolen under et valgmøte i Manchester i New Hampshire, ifølge NBC.

- Kanskje vi endelig får rettferdighet, legger han til.

Frikjent

Tidligere i år konkluderte Comey at det ikke var grunnlag for å tiltale Hillary Clinton for hennes bruk av en privat e-postserver mens hun satt som utenriksminister i USA.

En talsmann for Clinton sier til NBC at de ikke kjenner til den nye utviklingen.

Det er bare elleve dager igjen til presidentvalget i USA, hvor Clinton er demokratenes kandidat. Hun leder mot republikanernes Donald Trump i meningsmålingene akkurat nå.

MSNBCs krimreporter Pete Williams mener at det er to spørsmål som gjelder akkurat nå. Det viktigste er om de nye e-postene vil forandre utfallet av etterforskningen, altså om de vil føre til tiltale mot Clinton.

- Det andre spørsmålet er hvorvidt noen har holdt igjen bevis, men det jeg er blitt fortalt av folk som kjenner saken, at dette ikke virker å være tilfellet, sier MSNBCs krimkorrespondent Pete Williams.

De «nye» e-postene er ikke sendt fra Cinton selv, påpeker han.

- Det er overhodet ingen sjanse for at dette blir avklart i løpet av elleve dager, mener Williams.

Krever mer info

Denne utviklingen kom overraskende på Hillary Clintons leir, som trengte tid på å lese seg opp før en kommentar ble gitt. Litt før klokken 22 norsk tid kom responsen.

- Etter at etterforskningen ble avsluttet for over tre måneder siden, uttalte FBI-direktør James Comey at ingen fornuftige anklagere vil gå videre med en sak som dette, og la til at dette ikke engang var en marginal avgjørelse, sier Clintons talsmann John Podesta i en pressemelding.

- I månedene som har gått etter dette, har Donald Trump og hans republikanske allierte helt grunnløst angrepet FBI både offentlig og privat forsøkt å skremme ansatte der til å forandre den beslutningen i et desperat forsøk på å skade Hillary Clintons valgkamp, legger Podesta til.

Clinton-leiren mener at Comey umiddelbart må gi det amerikanske folk mer informasjon enn det han skrev i brevet.

- Vi har allerede sett beskrivelser om at FBI har «gjenåpnet» en etterforskning, men Comeys ord stemmer ikke med denne karakteristikken. Direktør Comeys brev henviser til e-poster som har kommet fram i en urelatert sak, men vi har ingen anelse om hva disse e-postene inneholder og direktøren selv poengterer at de kanskje ikke engang er relevante.

-Det er ekstraordinært at vi ser noe slikt bare elleve dager før presidentvalget. Direktøren skylder det amerikanske folk å umiddelbart komme med alle detaljene rundt det han nå undersøker. Vi er trygge på at dette ikke vil føre til en annen konklusjon enn den FBI kom til i juli, avslutter John Podesta.

Førte til børsfall

Hovedindeksene på børsen i New York falt kraftig etter at denne nyheten kom. Det som lå an til å bli en plussdag, ser nå ut til å bli en minusdag. Nyheten medførte et fall på rundt én prosent.

- Dette er virkelig spektakulært. Markedets refleksjon gjenspeiler muligheten for at Trump vil vinne presidentvalget, sier Chris Low fra selskapet FTN Financial ifølge NTB.

Les mer: Børsen frykter Trump-seier