*Nettavisen* Økonomi.

FED-kutt var ikke nok

Foto: (Scanpix)

At sentralbanken i USA kuttet renten til én prosent kom ikke overraskende nok på investorene og førte dermed ikke til ny børsfest.

29.10.08 21:20

Onsdagen ble svært så usikker på USA-børsene. Etter å lenge ha vaket rundt nullpunktet og ventet på rentedommen fra Ben Bernanke fant de tre sentrale indeksene veien, men kun for en kort stund.

NA24 - din næringslivsavis

Optimismen rundt dagens rentemøte satte tydelige spor under gårsdagens handel på Wall Street. Da steg blant annet Dow Jones-indeksen over 900 poeng og karret seg over de psykologisk viktige 9.000 poengene.

Onsdagen startet forsiktig i påvente av rentemøtet hos den amerikanske sentralbanken, etter en kort oppgang ble det likevel ingen ny fest på Wall Street.

Industriindeksen Dow Jones endte til slutt på 8.990,96 poeng, tilsvarende en nedgang på 0,82 prosent. Den like viktige og mye bredere S&P 500-indeksen falt 1,11 prosent til 930,08 poeng.

Den mer teknologidominerte Nasdaq-indeksen, som også er verdens største børs målt i antall selskaper og antall handler per dag, var den som endte dagen i pluss med en oppgang på svake 0,47 prosent til 1.657,21 poeng.

Kutt til én prosent
Da rentedommen kom fra den amerikanske sentralbanksjefen i kveld norsk tid meddelte han at styringsrenten ble kuttet med 0,5 prosentpoeng til én prosent. Dermed er renten like lav som da Greenspan sto ved FED-roret i 2003.

Aksjemarkedet reagerte til å begynne med negativt ettersom flere eksperter trodde FED-sjefen kunne komme til å kutte med så mye som 75 basispunkter, men etter en liten tenkepause klatret de tre toneangivende indeksene raskt til rundt tre prosents oppgang.

Det ble imidlertid ingen børsfest på tross av den lave renten.

- Det er emosjonelt utmattende å se markedene svinge som de gjør. Jeg kjøper aksjer hver dag med pengene som kommer inn. Vi tror aksjene er meget underpriset og derfor at praktisk talt alle aksjer kommer til å være høyere et år frem i tid, sier fondsforvalter Jerome Dodson til Bloomberg News.

- Skal videre ned
De siste 13 månedene har FED kuttet renten fra 5,25 prosent. Samtidig har sentralbanken gjennom seks forskjellige låneprogram sprøytet over 1 billion amerikanske dollar inn i finansmarkedene. Eksperter venter at de tøffe tidene vil fortsette og at renten skal videre ned.

- Fed kommer til å være svært aggressive fremover. Inflasjonsrisikoen er nå borte fra bordet og spørsmålet nå er hvor ille resesjon vil bli, sier Mark Gertler, økonom ved New York University.

Han tror sentralbanksjef Ben Bernanke kommer til å kutte renten til nær null innen det neste året. Om så skulle være tilfelle må vi helt tilbake til da Dwight Eisenhower var president i USA for 45 år siden.

Norges-kutt
Norges Bank bestemte på onsdagens rentemøte også å redusere deres styringsrente med 0,50 prosentpoeng.

Rentekuttet betyr at Svein Gjedrem og sentralbanken på to uker har kuttet renten med én prosent fra 5,75 prosent til 4,75 prosent.

- Virkningene av finanskrisen vil mest sannsynlig bli større enn det kunne se ut til for bare kort tid siden. Avmattingen i norsk økonomi ser ut til å komme raskt og bli markert, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Bil-aksjer i vinden
General Motors som er verdens største bilprodusent er det selskapet som legger på seg mest av de 30 selskapene på Dow Jones indeksen. Oppgangen var en halvtime før handelen stengte på 6,72 prosent til 6,76 dollar per aksje. Bilprodusentens salg falt ytterligere tilbake i forhold til hovedkonkurrenten Toyota i tredje kvartal i år, men sier de er i ferd med å løse store problemer gjennom sine fusjonsplaner med den konkurrerende bilprodusenten Chrysler LCC.

Det tyske bilkonsernet Volkswagen AG sin amerikanske enhet faller hele 50 prosent til 132 dollar. Dette er det største intradagsfallet til selskapet siden 1995 og kommer som en følge av at Tysklands kredittilsyn etterforsker selskapet. Det skal være snakk om en mulig markedsmanipulasjon ifølge Bloomberg News.

Oljelagerfall
USA kom onsdag ettermiddag med sine ukentlige oljelagertall. Tallene fra Energy Information Administration (EIA) i det amerikanske energidepartementet viste at de amerikanske råoljelagrene steg med 500.000 fat til 311,9 millioner fat. Det var som ventet. Samtidig falt drivstofflagrene med totalt 1,5 millioner fat. Destillatlagrene steg med 2,3 millioner fat.

Råolje med levering i desember steg 4,75 dollar, eller 7,6 prosent, til 67,48 dollar fatet da råvarehandelen stengte på New Yorks råvarebørs, New York Merkantile Exchange.

ONSDAGENS NØKKELTALL:

Dow Jones Industrial ned 0,82 prosent til 8.990,96 poeng
Nasdaq Composite opp 0,47 prosent til 1657,21 poeng
S&P 500 ned 1,11 prosent til 930,09 poeng

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.