NA24.no

Fed skaper bølger

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Børsene stiger etter Federal Reserves rentemelding. Dollaren og markedsrentene styrtdykker.

Den amerikanske sentralbanken holder som ventet styringsrenten uendret på 0-0,25 prosent, og varsler at den blir liggende svært lavt lenge.

Viktigere er det at det varsles ytterligere kjøp av ulike typer rentepapirer, noe som er ment å presse ned nivået på markedsrentene.

Meldingen viser få tegn til optimismen når det gjelder økonomien. Banken mener økonomien har fortsatt å svekke seg siden sist møte i januar.

Her kan du lese pressemeldingen.

Sentralbanken regner med lav inflasjon fremover, og at det er en viss fare for at den vil ligge lavere enn det som er optimalt for økonomisk vekst og langsiktig prisstabilitet.

Kjøper verdipapirer
Sentralbanken vil kjøpe ytterligere 750 milliarder dollar innen verdipapirer basert på boliglån, noe som vil øke investeringene innen dette markedet i år til 1.250 milliarder dollar.

Også andre papirer vil bli kjøpt, blant annet lange statsobligasjoner for 300 milliarder dollar. Dette er nytt, og er ment å presse ned markedsrentene for disse viktige papirene.

Til nå hadde mange trodd at dette siste var et tiltak som bare ville blitt satt inn i en akutt krise.

Børsene opp, dollar og renter ned
Etter meldingen stiger børsene, mens markedsrentene og dollaren faller.

Tre kvarter etter meldingen, er S&P 500-indeksen opp 2,8 prosent til 800 poeng.

En euro koster nå 1,34 dollar, mot 1,31 dollar da meldingen kom. En dollar koster 6,54 kroner, ned fra 6,72 kroner da meldingen kom.

Markedsrentene på statsobligasjoner faller kraftig etter meldingen (for obligasjoner beveger kurser og renter seg i motsatt retning). Tiårige statsobligasjoner har falt fra drøyt 3 prosent til 2,55 prosent, det største fallet siden børskrakket i oktober 1987.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere