*Nettavisen* Økonomi.

Feil mann hengt ut som Lommemannen

Foto: (Faksimile YouTube)

På det populære nettstedet YouTube er en uskyldig person hengt ut som den antatte Lommemannen.

15.01.08 14:58

Med usladdet bilde blir mannen hetset og hengt ut som overgrepsmann i en video som er lagt ut på nettstedet.

Men det viser seg altså at mannen ikke er 55-åringen som er pågrepet, og er mistenkt for å være Lommemannen. Flere personer som kjenner den antatte Lommemannen forteller til Bergensavisen at personen på videoen ikke er den pågrepne mannen.

Fortsatt ligger videoen ute åpent på YouTube, og debatten under videoen raser. Flere av de som har sett videoen påpeker at det er feil mann som er avbildet.

«Dette er jo heilt håpløst, det er jo feil bilde av gjerningsmannen. Han på båten er ikke lommemannen. Slett filmen snarest», skriver en på nettsiden.

Risikerer streng straff
Den som har lagt ut videoen risikerer nå å bli straffet.

- Bildet er sikkert for det første lagt ut uten samtykke fra den avbildede, og det er straffbart. For det andre ligger det en påstand om at det er Lommemannen, og det må jo oppfattes som en ærekrenkelse, en usann beskyldning, og det er også straffbart, sier Jon Bing, professor i rettsinformatikk, til Nettavisen.

Han tror personene som har lagt ut videoen i verste fall kan havne i fengsel dersom de blir tatt.

- Du kan risikere en fengselsstraff for dette. Du risikerer en alvorlig reaksjon, sier Bing.

- Ingen unnskyldning
Personen som er den antatte Lommemannen har et veldig vanlig navn, så det som kan ha skjedd er at vedkommende som har lagt ut videoen har forvekslet mannen med den pågrepne 55-åringen.

Bing mener tvert imot at dette er noen unnskyldning for å legge ut feil bilde.

- At dette navnet er alminnelig trenger man ikke være ekspert for å vite. Og det skulle jo vekke større bevissthet om at man må forsikre seg om at man har funnet riktig person, sier Bing til Nettavisen.

- Men hva om bildet hadde vært av den antatte gjerningsmannen? Hadde det vært like straffbart?

- Da ville det ikke vært en usann beskyldning, og da er det ikke en ærekrenkelse å gjengi bildene. Jeg tror ikke det ville være straffbart, selv om du fremdeles måtte ha tillatelse fra fotografen, sier Bing.

Hetses på Facebook
Nettavisen har de siste dagene fått inn flere tips om nettsider der den antatte Lommemannen henges ut, blant annet på YouTube og på Facebook.

Flere kommer med direkte trusler mot mannen. Også 55-åringens forsvarer, advokat Tor Erling Staff, blir hetset på en rekke diskusjonsgrupper på Facebook. Mange går svært langt i hetsen.

Bing påpeker at også dette kan være straffbart.

- Det er like straffbart der som andre steder, sier professoren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.