*Nettavisen* Økonomi.

Feilinformert av tiltalt ansatt

Nettavisens sjefredaktør sier han ble feilinformert om aksjehandelen Nettavisen-ansatte Thomas Gulbrandsen er tiltalt for.

10.06.09 00:02

Innsidetiltalte Thomas Gulbrandsen feilinformerte sin egen sjef om aksjene i Det Norske Oljeselskap (DNO). Nettavisen publiserte en kursdrivende DNO-artikkel 10. januar 2006.

Les: Sår tvil om DNO-eventyr i Irak

To dager etter aksjesalget valgte Gulbrandsen å informere sjefen om salget. På dette tidspunktet ble Nettavisen beskyldt av flere i finansmiljøet for å ha lekket innsideinformasjon. Flere timer før artikkelen ble publisert hadde DNO-aksjen begynt å falle. Økokrim mener i dag at denne innsideinformasjonen hadde kommet fra Gulbrandsen, som hadde lekket informasjon til aksjemegler Per Robert Jacobsen.

Også Nettavisen skrev om innsidepåstandene som blant annet ble gransket av Oslo Børs. Du kan lese om det her.

Altså: 12. januar 2006 - to dager etter salget - skrev Gulbrandsen at han hadde solgt DNO-aksjer før artikkelen kom på trykk. Gulbrandsen skrev i en e-post til sjefredaktør Stavrum at han solgte aksjene 9. januar 2006. Ikke 10. januar 2006 - bare timer før artikkelen ble publisert - som var sannheten. I e-posten beklaget Gulbrandsen at han hadde satt Nettavisen i en vanskelig situasjon.

Knyttet det ikke til lekkasjer
Gulbrandsen har i retten fortalt at det var en skrivefeil at han skrev «mandag» og ikke «tirsdag» i mailen til Stavrum. Vedlagt i e-posten var sluttseddelen der riktig dato og tidspunkt var angitt. Under et møte mellom Gulbrandsen og Stavrum samme dag ble ikke feilen rettet opp.

- Denne saken knyttet ikke jeg til lekkasjer og kursdrivende handler i markedet. For meg var dette handler i aksjer så nært opptil en så stor begivenhet der vi ble kritisert. Det var svært uheldig for Nettavisen, og det ga jeg uttrykk for, sa Gunnar Stavrum i retten tirsdag.

- Jeg erindrer et møte med Thomas på mitt kontor der opplysninger om handelen ble gitt meg. Med forbehold om at jeg husker feil, så ble mailen ledsaget av at han kom og fortalte meg det på mitt kontor. Likevel var det ikke i mitt hode en tidsnærhet i aksjehandelen, sa Stavrum.

- Situasjonen ville vært en annen
Stavrum sa i retten at situasjonen ville vært en helt annen hvis han hadde skjønt at aksjesalget skjedde timer før artikkelen ble publisert, og mens artikkelen ble jobbet aktivt med i Nettavisens redaksjon.

- Det er en helt annen sak. En ting er å selge aksjer dagen før saken ble påbegynt. En annen ting er å selge aksjer så nært opp til publisering, sa Stavrum.

Etter hendelsen ble reglene for Nettavisen-ansattes aksjekjøp presisert og endret. I dag har ingen lov å handle i aksjer. Selv ikke ansatte som jobber med helt andre ting enn journalistikk.

- Saken endret karakter
Påstandene om lekkasjer fra Nettavisen ble glemt. Helt til juni.

- Det blåste opp, og det blåste over. Det var en bombe for meg da pågripelsen kom i juni, sa Stavrum.

Gulbrandsen ble siktet for innsidehandel, og for å ha lekket informasjon til sin far som også hadde solgt DNO-aksjer.

Overraskende for Stavrum var det også at Økokrim konfronterte ham med nye aksjehandler gjort av Gulbrandsen.

I juni 2006 kjøpte Gulbrandsen Sinvest-aksjer etter å ha mottatt innsidetips fra sin meglervenn Per Robert Jacobsen i Pareto. Jacobsen kjente til oppkjøpsplaner for Sinvest. Noe som førte til at kursen gikk kraftig opp få dager etter at Gulbrandsen hadde kjøpt. Også dette er Gulbrandsen tiltalt for i Oslo tingrett.

- Saken endret karakter fra den første til den andre saken. Den andre var et klart brudd på dømmekraft, sa Stavrum.

Sjefredaktøren sa i retten at den endelige reaksjonen overfor Thomas Gulbrandsen eventuelt vil komme etter at retten har avgjort hva som er sannheten i denne saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag