*Nettavisen* Økonomi.

Feilvurdering fra Statoil

Foto: Bitmap / Dag Myrestrand (Montasje/Statoil)

Investeringskutt resulterer i tapte verdier, mener analytiker.

Helge Lund, konsernsjef i Statoil, ga ovenfor Teknisk Ukeblad uttrykk for at det om få år kunne bli vanskelig å levere nok olje til markedet, hvis den økonomiske utviklingen fortsetter i samme takt. Han mente beslutningstagerne ikke har ratifisert de energiutfordringene verden står overfor, skriver Finansavisen.

Les også: 16 kroner per liter bensin

Dog er ikke alle like harde i ordbruken.

Mens Lund indirekte tok ordet energikrise i sin munn, er Trond Omdal, oljeanalytiker i Arctic-securities mer avbalansert i sine uttalelser. Han er enig med Helge Lund om at etterspørselen etter olje på sikt kan bli vanskelig å imøtekomme, men påpeker overfor Finansavisen at markedet ikke forventer en oljekrise.

- Men aktørene som kjøper olje overvurderer Saudi-Arabias produksjonskapasitet og energieffektiviseringseffekten av en oljepris på over 100 dollar, samtidig som de undervurderer OPECs behov for høye oljepriser - og veksten i fremvoksende markeder, sier Omdal til avisen.

Går glipp av verdier
Analytikeren gir overfor Finansavisen uttrykk for at kuttene Statoil foretok i nedgangstidene, etter å ha feilvurdert lengden av nedgangskonjunkturen, var for omfattende og derfor at Statoil selv er del av forsyningsproblemet.

- Selskapets ledelse har feilvurdert lengden av nedgangskonjunkturen med 60-65 dollar fatet som planforutsetning, sier han.

- Ved å kutte i lete- og produksjonsboreprogrammer, og forskyve investeringer, har selskapet selv vært med å bidra til lavere produksjon - spesielt på norsk sokkel hvor tidskritiske reserver på blant annet Heidrun-feltet i Norskehavet har gått tapt, sier han til Finansavisen, og karakteriserer dette som «verdier det norske folk går glipp av.»

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag