*Nettavisen* Økonomi.

Feirer seg selv etter skrekkår

Foto: Even Landre (NA24)

Skagen Fondene byr opp til dans.

14.01.09 15:09

Skagen har tre aksjefond som i snitt gikk minus 37,2 prosent i fjor. Verst gikk det for Skagen Vekst, som hadde en nedgang på knappe 44 prosent, hvor minst halvparten av midlene skal plasseres i Norge. Fondet forvaltes av Kristian Falnes.

NA24 - din næringslivsavis

- I fjor var et forferdelig år med stygge tall for alle våre fond. Men når det er sagt gikk vi relativt sett bedre enn hovedindeksen, sier forvalter Kristian Falnes i Skagen Fondene til NA24.

Børsnedgang
- I ettertid tenker vi selvsagt at vi burde sett dette, men hvem kunne spådd at hele banksektoren kollapset, sier forvalteren til NA24, og legger til at i år er den generelle verdsettingen lav, men makroutsiktene elendige.

Sammenlignet med hovedindeksen, som hadde en nedgang på 54 prosent, blir fondet en relativt trygg havn for pengene dine hvis de skal være i markedet.

Skagen Global svekket seg med knappe 32 prosent mens 36 prosent ble barbert bort fra Skagen Kon-Tiki.

- En ting er sikkert; at aksjemarkedet snur før økonomien gjør det. De som sitter og venter vil gå glipp av mange prosenter, sier han.

Skagen-fest
Onsdag har Skagen invitert 450 gjester til en storslått feiring av seg selv på SAS-Hotellet på Holbergs plass i Oslo. I fjor var det 550 gjester, som inkluderte forretningsforbindelser, andelseiere, og en samling, på Oslo Plaza.

- Det er 450 eksterne deltakere i år, som i fjor, og vi har stengt påmeldingen, sier forvalter Tore Bang i Skagen Fondene til NA24.

Det var Bang og Truls Langballe som etablerte nyttårskonferansene for fem år siden, som har vokst til også å omfatte Stockholm og København.

Kjendislag
På årets konferanse stiller blant annet doktor i samfunnsøkonomi Marc Faber. Han skal snakke om hvor ille nedturen skal bli for investorene.

Tidligere sjeføkonom, Roger Bootle, i den britiske storbanken HSBC snakker om inflasjon, og eiendomsmarkedet globalt.

Investor Øystein Stray Spetalen funderer over hvordan man overlever i finansmarkedet. Direkte fra Manhattan stiller leder av oljeserviceteamet til meglerhuset Morgan Stanley, Ole Slorer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Spanderer
Det er selskapet Skagen A/S som spanderer konferansen på andelseieren.

- Hvilket budsjett har dere i Norden?

- Vi spanderer gildet for at andelseierne skal gå en god konferanse, sier Bang.

- Hvor mye totalt?

- Lavere enn i fjor, sier han, og ønsker ikke å spesifisere utgiftene på årets gilde.

Til sammenligning hadde NHOs nyttårskonferanse et totalbudsjett på 4,3 millioner kroner.

I fjor hadde Skagen storfint besøk av to distingverte herremenn som den gang dro budsjettet i taket.

Det var Investeringsdirektør David Swensen ved Yale University som holdt foredraget nøkkelen til suksess med «The Yale Model». Den andre som kostet skjorta bokstavelig talt var Bill Clintons tidligere finansminister Lawrence Summers.

Han har også vært sjeføkonom i Verdensbanken, og i perioden 2000-2006 var han rektor ved Harvard University.

NA24 følger Skagen Fondenes nyttårskonferanse.

Annonsebilag