NA24.no

Feiring for kronekursen

(Scanpix)
Sist oppdatert:
17. mai byr på sterkeste krone mot euro siden 2007.

Valutamarkedene er åpne selv om det er 17. mai, og mandag noteres kronen på det sterkeste nivået mot euro siden oktober 2007.

En euro koster mandag 7,71 kroner og har vært nede i 7,68 kroner. Fredag var prisen for en euro 7,72 kroner.

Siden nyttår har euroen svekket seg 7 prosent mot den norske kronen. I desember 2008 var euroen rekorddyr. Da kostet den 10 kroner, så siden den gang har svekkelsen vært 23 prosent.

På den andre siden styrket kronen seg markant mot euro i 2002, da Norges Bank holdt høyere rentenivå enn resten av Europa. På det billigste kostet en euro 7,23 kroner i januar 2003.

Selv om euroen har svekket seg mot kronen i år, har den falt enda mer mot dollar. Sammenlignet med dollar har euroen falt 14 prosent i år. Mandag morgen svekket euroen seg til en ny bunn mot dollar, på drøyt 1,22 dollar pr. euro, men så har euroen styrket seg noe igjen utover dagen, til 1,24 dollar pr. euro.

Utviklingen de siste månedene reflekterer utvilsomt usikkerhet skapt av gjeldkrisen i Hellas og frykt for at noe lignende skal spre seg til andre euroland. Dette vil kunne utløse mye svakere økonomisk utvikling i regionen, og stadig flere spør seg om det også kan bety at eurosamarbeidet bryter sammen.

En svakere euro er imidlertid ikke entydig negativt for de europeiske økonomiene. Det gjør eksporten mer konkurransedyktig.

Det gjør også at det blir billigere for turister fra andre land å reise til euro-området, så om ikke annet kan eurokrisen gjør sommerens Europa-ferie en god del billigere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere