NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,83
(AP)

Feiring på Wall Street

Sist oppdatert:
Årets nest beste dag.

Det gikk solid i været på Wall Street torsdag. S&P 500-indeksen steg 3,3 prosent til 1.103,1 poeng.

Dette var årets neste største hopp, etter en opptur på 4,4 prosent 10. mai.

Nasdaq-indeksen klatret hele 3,7 prosent til 2.277,7 poeng, og er nå 0,4 prosent høyere enn ved nyttår. Dow Jones steg 2,9 prosent til 10.259,0 poeng, og svingte ser dermed over 10.000-grensen igjen.

Oppturen i USA er i tråd med det som skjedde i Europa tidligere på dagen. Også her steg de største børsene rundt 3 prosent.

Oslo Børs steg 2,0 prosent.

Les mer: Ny jubeldag på børsen

Nedjustert vekst
Oppgangen på Wall Street kom tross lunkne makrotall i USA.

Det andre av tre estimater for BNP-veksten i første kvartal viser en oppgang på 3,0 prosent. Det er en nedjustering fra et første estimat på 3,2 prosent, mens analytikerne jevnt over heller hadde sett for seg en marginal oppjustering av anslaget.

Det ukentlige tallet for førstegangssøknader på ledighetstrygd falt fra 474.000 til 460.000. Nedgangen var litt mindre enn markedet i snitt hadde ventet.

Olje kraftig opp
Etter kraftig fall så langt i mai, har oljeprisen tatt en liten revansj de to siste dagene. Oppgang onsdag er fulgt opp torsdag. Et fat Brent-olje for juli-levering koster 74,77 dollar, en oppgang på 4,3 prosent fra onsdag. Den amerikanske referanseoljen WTI har steget 4,5 prosent til 74,75 dollar.

Samtidig ser det foreløpig ut som BPs siste forsøk på å blokkere brønnen i Mexico-golfen går etter planen.

Les mer: - Langt større enn Exxon Valdez

BP-aksjen steg 7 prosent på New York-børsen.

Og det var ikke den eneste energiaksjen som steg. Delindeksen for oljeaksjer endte opp 5,4 prosent, delindeksen for oljeservice 2,5 prosent.

Også andre råvarer steg markant torsdag.

Ble beroliget
En melding fra Reuters beroliger investorer som onsdag var blitt skremt av en artikkel i Financial Times om at Kina vurderer å endre sin beholdning av europeiske statsobligasjoner.

En kilde i Kinas regjering avviser overfor Reuters at landet har noen planer om å redusere sin beholdning av gjeld i eurosonen.

- Euroen falt mot dollar gjennom hele onsdag og utover kvelden. Fallet var drevet av den labre situasjonen i Sør-Europa, men også av nyheten om at Kina vurderer å kutte sin beholdning av eurosone-statsobligasjoner. Dette vil være et markert skift i Kinas valutapolitikk, ettersom det i det siste har fokusert på det motsatte, nemlig diversifisering ut av dollar og inn i euro. I natt har derimot noe av nedgangen reversert seg, hvilket kan ha vært drevet av kommentarer fra kinesisk regjeringshold om at landet ikke vil forandre sin langsiktige strategi vedrørende valutareservene, skriver Shakeb Syed i Handelsbankens morgenrapport torsdag.

Euroen har styrket seg torsdag. En euro koster nå 1,236 dollar, mot 1,222 onsdag kveld.

Apple videre opp
Onsdag passerte Apple Microsoft og ble verdens mest verdifulle IT-selskap.

Torsdag steg begge aksjene snaut 4 prosent, og Apple holder en knepen ledelse, med en markedsverdi på 231 milliarder dolllar, mot 228 milliarder for Microsoft.

Les mer: Konge på haugen

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +2,85% til 10.258,99

Nasdaq+3,73% til 2.277,68

S&P 500 +3,29% til 1.103,06

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere