NA24.no

Fem års fengsel for rederisjef

Tidligere Tordenskjold-sjef Petter Hellevik er dømt til over fem års fengsel og millioninndragning.

Tidligere befraktningssjef Petter Hellevik i rederiet Tordenskjold er i Oslo tingrett dømt til fem år og seks måneders fengsel for blant annet flere tilfeller av utroskap og grovt bedrageri for over 170 millioner kroner.

NA24 - din næringslivsavis

I tillegg til fengselsstraffen dømmes Hellevik til å betale erstatning til DnB Nor Finans med 3,8 millioner kroner, og erstatning til Storebrand Bank med 120 000 dollar.

I tillegg får Hellevik inndratt 1,2 millioner dollar fra Investec Trust Guernsey Ltd.

Den medtiltalte Susann Miranda Kolbjørnsen, blir frifunnet på flere tiltalepunkter, men dømmes til fengsel i syv måneder, der seks gjøres betinget. Hun blir også dømt til å betale 120 000 dollar i erstatning til Storebrand Bank.

- Delt i to
Tordenskjold-saken gikk for retten i oktober i fjor, og det var det reneste sirkuset med å få avviklet saken, og det var stadige utsettelser. I tillegg ble skipsreder Tor Johan Stuve innlagt på sykehus. Det førte til at rettssaken ble splittet opp. Saken mot Stuve ble satt på vent, mens saken mot Hellevik og Kolbjørnsen fortsatte.

Hellevik er nå dømt for seks tilfeller av grov økonomisk utroskap og bedrageriforsøk, og i dommen heter det at de straffbare forholdene strekker seg helt tilbake fra 1997 og fram til 2003, tett opp til rederiet Tordenskjold gikk konkurs.

- Stort utbytte
- De fleste straffbare handlinger er utført på en finurlig måte, så å si umulig å oppdage og etterspore for de impliserte. Et stort antall personer og institusjoner er ført bak lyset og utnyttet, særlig investorer og finansinstitusjoner. Helleviks økonomiske utbytte av de straffbare handlinger er stort, heter det i dommen.

Hellevik er dømt for at norske selskaper som han representerte, betalte langt mer for skip enn det som var nødvendig. Skipene ble kjøpt fra blant annet selskaper registrert i skatteparadiset Guernsey som han selv var involvert i. Merprisen som ble betalt for skipene, ble kanalisert til ham selv.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Svakt av retten
Karl Nicolai V. Skjerdal er en av forsvarerne for Hellevik.

- Hellevik er dømt på alle punkter. Vi har mottatt dommen med overraskelse. Vår umiddelbare reaksjon er at dommen fremstår som usedvanlig svakt begrunnet. Ikke bare er dommen befengt med en rekke faktiske feil, men retten unnlater å ta stilling til de helt avgjørende rettslige spørsmål, sier Skjerdal til NA24.

Skjerdal er forundret over at han ikke finner en drøftelse i dommen av at skipene skal være solgt til overpris.

- Anker
- Vi konstaterer at retten har lagt til grunn at de aktuelle skipene er kjøpt til markedspris, med andre ord, at det ikke er snakk om tapping ved salg til overpris. Altså bygger domfellelsen på at det er salg til markedspris. Da er det lite tilfredsstillende at retten overhodet ikke drøfter at selskapene skulle ha krav på å kjøpe skipene til underpris. Det er svakt at retten ikke tar stilling til hvorfor Hellevik skulle ha plikt til å gi fra seg gode forretningskonsepter vederlagsfritt og til underpris, bare fordi han er styremedlem i det skipskjøpende selskap, sier Skjerdal.

Han gjør det klinkende klart at saken vil bli anket.

- Er du overrasket over straffeutmålingen?

- Nei. Vi er ikke spesielt overrasket over det, gitt rettens premisser, sier Skjerdal.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere