NA24.no


Fem kandidater til å overta etter Oslo-biskop Ole Christian M. Kvarme ble presentert fredag. Selve valget skjer i august og tilsettelse av ny biskop i september.
Fem kandidater til å overta etter Oslo-biskop Ole Christian M. Kvarme ble presentert fredag. Selve valget skjer i august og tilsettelse av ny biskop i september. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Fem nominerte til ny Oslo-biskop

Sist oppdatert:
Sturla Johan Stålsett er blant de fem Oslo Bispedømmeråd nominerer til å bli ny biskop for Oslo.

Selve valget skjer 24. august og tilsettelse i september.

Nåværende Oslo-biskop Ole Christian Kvarme kunngjorde i januar at han ønsket å slutte etter tolv år i tjeneste i Oslo. Kvarme overtok i sin tid etter Gunnar Stålsett.

De fem nominerte er Anne-May Grasaas (61 år gammel og domprost i Oslo bispedømme), Kåre Rune Hauge (58 år gammel og sogneprest i Høybråten, Fossum og Stovner menighet i Østre Aker prosti i Oslo), Marit Halvorsen Hougsnæs (57 år og direktør i Arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter (KA), Sturla Johan Stålsett (53 år og professor ved Det teologiske menighetsfakultetet) og Kari Veiteberg (56), bymisjonsprest ved Bymisjonssenteret Tøyenkirken.

Godt fornøyd

– Vi er godt fornøyd med de fem kandidatene vi nå har nominert til å bli Oslos neste biskop, sier leder i Oslo bispedømmeråd Gard Sandaker-Nielsen. Han mener de representerer et bredt spenn i bakgrunn og profil og på ulike måter vil kunne fylle rollen som biskop i Oslo bispedømme

Av de fem nominerte skal det kun være Kåre Rune Hauge som har sagt at han ikke vil vie likekjønnede, men at han vil ordinere prester som lever i likekjønnet ekteskap. Den mest profilerte av kandidatene er utvilsomt Sturla Johan Stålsett. Han betraktes som en mer liberal kandidat og er sønn av tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett.

Mange kandidater

Oslo Bispedømme mottok forslag på 69 ulike personer til å overta etter Kvarme. Den som fikk flest stemmer var Olav Fykse Tveit, generalsekretæren i Kirkenes Verdensråd, som ble foreslått 37 ganger, ifølge Vårt Land.

Men Fykse Tveit er ikke på listen som fredag ble presentert av bispedømmerådet, noe som skyldes at han har sagt nei til å bli nominert.

Bispedømmerådet står uansett fritt til å velge kandidater enten de er med eller ikke med på listen med forslag fra ansatte og råd i Oslo bispedømme. Den grunnleggende forutsetningen for å kunne bli bispenominert, er at man er ordinert prest i Den norske kirke.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere