*Nettavisen* Økonomi.

Fem norske soldater skadd

Fem norske soldater er skadd etter opptøyene i Afghanistan, og demonstranter har beskutt leiren i timevis. Situasjonen er fortsatt uavklart.

07.02.06 17:20

AKERSHUS (TV 2 Nettavisen): Demonstrantene som gikk til angrep på leiren med norske soldater i Maymane tirsdag morgen barrikaderte seg i et hus ved siden av leiren der de 33 norske soldatene fra Isaf-styrken oppholder seg.

Følg debatt på dansk TV direkte fra klokka 16.00

Ifølge Reuters skal fire demonstranter være drept og 18 skadd. Tallene er ikke bekreftet fra norsk side.

To norske og to finske soldater ble lettere skadd av stein eller granatsplinter da demonstrantene forsøkte å storme leiren tirsdag morgen. Senere er ytterligere tre norske soldater skadd.

- Situasjonen er fortsatt uavklart og spent, sier pressetalsmann Christian Øverli til TV 2 Nettavisen ved 14.30-tiden tirsdag.

Forsvaret har opprettet en telefonlinje der pårørende kan ringe.

Tlf: 62408190

eller 81573520

De norske soldatene svarte på angrepet med tåregass, gummikuler og skarpe varselskudd i luften. Tirsdag ettermiddag ankom fem helikoptere med forsterkninger.

- De befinner seg i leiren med nordmennene nå, sier Øverli.

Forsvaret vurderer nå om det er behov for å evakuere noen av skadde.

Håndgranater
Forsvarssjef Sverre Diesen bekreftet på en pressekonferanse på Akershus tirsdag at demonstrantene har ødelagt porten til hovedkvarteret i Maymane og tatt seg inn i et nabohus til Isaf-leiren. De væpnede mennene skal være utstyrt med automatvåpen og håndgranater.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er bekymringsfullt at de har tatt seg inn på naboeiendommen der de kan skyte og kaste håndgranater inn i leiren, sa han under pressekonferansen, der også forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen deltok.

Se hele pressekonferansen her

Hun ser meget alvorlig på angrepet.

- At demonstrantene skulle angripe en militærleir er spesielt. Avdelingen i Maymane er der for å skape stabilitet i regionen. For å løse oppgaven er det nødvendig med god dialog med lokalbefolkningen, sier Strøm-Erichsen til TV 2 Nettavisen.

Reuters melder at fire personer blitt drept og 18 kommet til skade under sammenstøtene. Ifølge guvernør Mohammed Latif ble en demonstrant skutt og drept av norske soldater. Andre meldinger gikk ut på at afghansk politi hadde åpnet ild.

Diesen kan ikke bekrefte om noen av demonstrantene er skutt av nordmennene.

Det er til sammen 53 soldater i leiren. 33 av soldatene er norske, i tillegg til en norsk politimann. Det er også en gruppe svenske, finske og latviske soldater i leiren.

Klikk på bildet for å forstørre.

F-16
Kampene i Maymane startet ved 07.30-tida lokal tid da 200-300 demonstranter angrep Isaf-hovedkvarteret i byen. To nederlandske F-16-fly avfyrte varselskudd mot demonstrantene. I tillegg ble to amerikanske fly av typen A-10 Warthog satt inn. De saktegående flyene er spesiallaget for angrep mot mål på bakken. De fleste av demonstrantene skal ha trukket seg unna da flyene kom. Ifølge forsvarssjefen var det tirsdag ettermiddag ikke noe som tydet på at dette dreide seg om en organisert militær styrke.

HTML EMBED

Skadd
Tirsdag var det demonstrasjoner flere steder i Afghanistan. En nederlandsk soldat ble skadd i opptøyer i byen Baghlan. Det har også vært protester i Herat og Kabul. Samtidig har det vært en stor demonstrasjon i Peshawar i Pakistan. Demonstrantene har protestert mot de satiriske Muhammed-tegningene som blant anet er trykket i Jyllands-Posten og den norske kristne avisen Magazinet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.