NA24.no

Fem tiltalt i Nordea-saken

Foto: Foto (Politiet)
Sist oppdatert:
Fem personer er tiltalt for bedrageri av 63 millioner kroner fra Nordea.

Statsadvokaten har tatt ut tiltale mot fem personer etter et av de største bankbedrageriene i Norge.

I løpet av 13 dager i juli i fjor klarte ligaen å få overført 63 millioner kroner fra kontoen til den styrtrike Block Wathne-enken Randi Nilsen til banker i Dubai. Der ble pengene tatt ut av en norsk-pakistansk forretningskvinne som nå er siktet for uaktsomt heleri.

Etter at NA24 avslørte at en storsvindler var tatt av politet, har saken i mot 35 år gamle Lars-Erik Martinsen rullet i andre medier og i rettssalen. I mars fikk han en dom på fire år og ti måneders fengsel, for Nordea-svindelen og flere andre forhold.

Den 35 år gamle svindleren innrømmet hele forholdet under behandlingen av tilståelsessaken i Oslo tingrett i forrige uke. Der innrømmet han at han at den 20. juli i fjor hadde med seg en falsk fullmakt til å disponere Block Wathne-enken Randi Nilsens konto. Med seg i inn i filialen hadde han en annen av de tiltalte i saken.

Organisert liga
Politiet mener at 35-åringen er med i en organisert liga som i sommer hadde som mål å tømme Nordea-kontoen til en av Norges rikeste kvinner for 90 millioner kroner. Martinsen skal imidlertid ikke ha vært hovedmannen, og ytterligere fem personer er nå tiltalt i saken.

De fem er: Norsk kvinne (50), norsk-pakistansk mann (34), joguslavisk mann (35), norsk mann (49) og norsk-pakistansk mann (33).

INgen av de tiltalte erkjenner straffskyld.

Svindlerne klarte å overføre 62 millioner kroner til fire banker i Dubai før saken ble avslørt. Pengene er som sunket i jorden, og politiet har fortsatt ikke spor etter pengene.

Svindelerne skal ha skaffet seg et forfalsket ID, og bruk dette ved fullmakten for å disponere kontoen til Block Wathne-enken. ID-et skal ha blitt skaffet ved bruk av falske pass, har NA24 tidligere fått opplyst.

I tiltalen heter det følgende:

Tirsdag 20. juli 2010 ca kl. 10.20, i Nordeas filial i Tvetenveien 150 i Oslo, registrerte N.N, som var ansatt i Nordea, en falsk fullmakt i navnet til X.X, slik at det

ble lagt inn i bankens datasystemer at Y.Y hadde fullmakt til å disponere en konto tilhørende X.X.

I perioden 20. juli til og med 2. august 2010 forledet Y.Y ulike ansatte i Nordea til å overføre til sammen kroner 89,2 millioner fra X.X`s konto ved å utnytte villfarelsen om at han hadde fullmakt til å disponere hennes konto, slik at det oppstod tap og /eller fare for tap for nordea bank Norge ASA.

Kort tid før bedrageriet og under planleggingen av dette rekrutterte SS ZZ til å opptre som X.X overfor banken den 16. og 20. juli 2010.

Som oppdragsgiver til de ovennevnte medvirket bl.a A.A og B.B ved planleggingen og tilretteleggingen av bedrageriet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere