NA24.no

Fem uker med børsoppgang

Sist oppdatert:
Oslo Børs har lagt bak seg nok en sterk periode.

For femte uke på rad ble det oppgang på Oslo Børs. Drevet av sterke rapporter fra internasjonale kjemper satte tonen for en positiv uke for investorene.

NA24 - din næringslivsavis

Fredag steg børsen 1,43 prosent til 455,40 poeng og det sendte hovedindeksen opp 2,7 prosent uken sett under ett. Nivået ligger nå på det samme som i midten av januar og dermed er børsfallet så langt i år skrumpet inn til 7,2 prosent.

Resultatstorm og oljerekorder
Uken har vært preget av et skred av resultatrapporter fra store og små selskaper i både innenfor og utenfor Norges grenser. Fredag var det svenskene sin tur til å juble. Ericsson og Volvo la sammen med TeliaSonera frem bedre resultater enn hva markedet hadde ventet. Det sendte aksjemarkedet oppover. I tillegg leverte Samsung i Korea sterke tall og gode utsikter.

Oljeprisen har lagt en ny rekorduke bak seg. Drevet av svak dollar og produksjonsforstyrrelser grunnet sabotasje og uhell ble en rekke rekorder slettet. Toppnoteringen for nordsjøolje med levering i juni ligger nå på 116,87 dollar fatet.

StatoilHydro steg 0,46 prosent til 176,30 kroner og endte dermed uken opp 4,4 prosent.

Tror på Tandberg
Videokonferanseselskapet Tandberg ble sendt opp 7,40 prosent til 88,50 kroner.

Orion Securities trekker frem Tandberg i sin morgenrapport og mener selskapet er en lavt vurdert markedsleder innenfor vekstbransje. Meglerhuset mener at aksjen fremstår som teknisk spennende og er en kjøpskandidat i det korte bildet.

Aksjen har de siste to ukene konsolidert og samlet styrke til nye fremstøt innenfor en triangellignende formasjon, skriver Orion som mener aksjen kan stige til 95 kroner i det korte bildet.

- Fundamentalt fremstår også Tandberg som fristende. Ifølge våre oppdaterte estimater handles aksjen til en 2008-P/E på 15. Dette er lavt for et teknologiselskap som er global markedsleder innenfor en vekstbransje, konkluderer meglerhuset.

Liten nedsiderisiko i Storebrand
Storebrand-aksjen steg hele 7,64 prosent til 42,95 kroner etter at Morgan Stanley har oppgradert aksjen til overvekt. Tidligere hadde de en nøytral holdning til det norske forsikringsselskapet. Kursmålet heves til 61 kroner fra 53 kroner i samme slengen.

Bakgrunnen er at Storebrand nå har avklart refinansieringen gjennom forlengelse av et brolån, og mener at den underliggende driften er «meget god», skriver Dow Jones Newswire. Meglerhuset legger til at nedsiderisikoen i aksjen på dagens nivåer er begrenset.

Sprelske laksepriser
Et prishopp i lakseprisen sendte lakseaksjene rett opp på Oslo Børs. John Fredriksens Marine Harvest ledet an med en oppgang på 10,49 prosent til 3,16 kroner. Cermaq og Grieg Seafood viste også spreke takter og ble løftet henholdsvis 7,21 prosent til 59,50 kroner og 10,77 prosent til 14,40 kroner.

- Prisene er opp ganske mye, cirka tre kroner fra forrige uke, sier en trader fra Midt-Norge ifølge Reuters. Det er likelydende med hva en oppdretter forteller samme nyhetsbyrå.

Snittet på laks levert Oslo nå ligger på mellom 26,50 og 27 kroner per kilo.

Uken vinner og taper
Ukens vinner ble IT-selskapet Data Respons som steg rundt 21 prosent til 15,40 kroner. Tidligere i uken ble det kjent at investeringsfondet CapMan forsøkte å skaffe nok forhåndsaksepter slik at de kunne legge inn et frivillig bud på selskapet. Budet var indikert til 16,50 kroner.

Roxar sendte ut et positiv resultatvarsel og meldte om gode kontrakter. Aksjen steg 20,5 prosent uken sett under ett. Oljeselskapet Transeuro steg rundt 17 prosent til 1,36 kroner den siste uken etter at de kunne melde at de har fått opp den første gassen i ved et lovende felt i Ukraina.

På motsatt ende av listen havnet CanArgo. Aksjen falt over 34 prosent den siste uken etter at det blir klart at de trenger tilførsel av friske penger. Totalt ber de om 120 millioner kroner i en fortrinnsrettet emisjon der tegningskursen er satt til 0,50 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere