NA24.no

Fengsel og millionbot for juks med lakselus


SAFTIG BOT: Selskapet har selv innrømmet at det er gjort flere feil i rapporteringen av lakselus, men mente selv at to millioner var en passende straff. Selskapet er også dømt til inndraging av 400.000 kroner.
SAFTIG BOT: Selskapet har selv innrømmet at det er gjort flere feil i rapporteringen av lakselus, men mente selv at to millioner var en passende straff. Selskapet er også dømt til inndraging av 400.000 kroner. Foto: www.wwf.no
Sist oppdatert:
Et oppdrettsselskap på Senja må betale 5 millioner kroner i bot, og selskapets tidligere daglige leder er dømt til seks måneders fengsel for feilrapportering av lakselus.

Økokrim ba opprinnelig Senja tingrett om å dømme selskapet Nord Senja Laks AS til sju millioner kroner i bot og den tidligere daglige lederen Egil Johansen til ti måneders fengsel, men retten landet på en bot og fengselsstraff som var noe mildere enn påstanden. Økokrim vil nå vurdere om de skal anke over straffutmålingen.

Selskapet har selv innrømmet at det er gjort flere feil i rapporteringen av lakselus, men mente selv at to millioner var en passende straff. Selskapet er også dømt til inndraging av 400.000 kroner.

Dommen er den strengeste laksedommen i Norge noen gang, ifølge Dagens Næringsliv.

System

I 2012 hadde selskapet 15 ganger så mange lakselus per fisk som tillatt, men det ble holdt skjult for Mattilsynet. Tiltalen mot den daglige lederen gjelder også falsk forklaring og flere brudd på matloven.

Ifølge Økokrim er selskapet skyldig i systematisk feilrapportering om lakselussituasjonen til Mattilsynet over en lengre periode i 2012 og 2013. Rapporteringen var også for treg, til tross for gjentatte pålegg og vedtak om tvangsmulkt fra Mattilsynet.

– Det er her snakk om manglende og uriktig rapportering over lengre perioder. Retten viser til at de uriktige opplysningene er satt i system ved at det opereres med reelle og fiktive lusetall, heter det i dommen.

Dommen omfatter også overtredelse av dyrevelferdsloven etter et tilfelle med omfattende fiskedød på grunn av oksygensvikt og det som betegnes som belastende miljø i en merd som var slept inn til selskapets slakteri.

Vurderer anke

Ifølge Økokrim har retten ved straffutmålingen lagt stor vekt på allmennpreventive hensyn. Det pekes på at systemet rundt utøvelsen av akvakulturvirksomhet i all hovedsak er knyttet opp mot egenrapportering, og at tillit dermed er svært viktig. Retten peker på at overtredelsens grovhet tilsier at ikke bare den tidligere daglige lederen, men også foretaket skal ilegges straff.

Det er børsnoterte Norway Royal Salmon som er majoritetseier i Nord Senja Laks med en eierandel på 66,67 prosent. Selskapet understreker i en børsmelding at dommen ikke har noen innvirkning på datterselskapets konsesjoner og framtidige drift.

Konsernsjef Charles Høstlund i Norway Royal Salmon opplyser at Nord Senja Laks ikke har tatt stilling til om dommen skal ankes. Ankefristen går ut fredag 6. november. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere