NA24.no

Ferdighusene blir ikke ferdige

Sist oppdatert:
Skriker etter arbeidskraft - kjøpere må vente i opptil ett år.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Mangel på arbeidskraft forsinker byggeprosessene når det skal bygges nytt mange steder i landet.

NA24 - din næringslivsavis

Spesielt sprengt er kapasiteten i de større byene, og flere av husleverandørene forteller om ventetid på opptil ett år fra huset er bestilt til det kommer noen og gjør jobben. I tillegg tar det opp til ett år å bygge huset.

Bransjen skriker først og fremst etter byggearbeidere, men også lenger opp i systemet er det store problemer:

Må tegne om 40 hus
Myndighetene har nemlig utarbeidet ny forskrift for husbygg gjeldende fra 2009, som husleverandørene i disse dager må forberede. Det betyr at alle husene må tegnes om.

Landets største husleverandør, Mesterhus, har cirka 40 standardhus i sin katalog. Deres to arkitektkontorer jobber på spreng for å møte kravene om blant annet mer energibesparing, bedre isolasjon, vinduer og handicapvennelighet.

- Vi sliter nesten enda mer med å få tak i ingeniører, tekniske tegnere og arkitekter, sier kjedeleder Mesterhus, Arve Solheim.

Han forteller om et års ventetid fra tegningene er i boks, og mellom ni måneder og ett år på å sette opp huset. Drømmen om ny bolig kan derfor la vente på seg for mange.

Må prefabrikere moduler
- Det er mangelen på arbeidskraft som bremser for hvor fort det kan gå, sier Benn Asgeir Båtvik, markedssjef i Norgeshus.

For å få fortgang i byggeprosjektene og bøte på mangelen på fagfolk, bygger nå stadig flere husleverandører ferdige moduler på fabrikker.

- Elementbygging avhjelper situasjonen noe, og det tror jeg kommer mer i fremtiden, sier markedssjef i Systemhus, Anders Paulsen, som har utviklet et eget modulkonsept.

Han tror likevel ikke den gode gamle snekkeren som bygger fra grunnen er en utdøende rase.

Vil ha norske arbeidere
Et annet grep husleverandørene benytter, er å hente inn folk fra Øst-Europa.

- Det har vi vært helt nødt til, forklarer Båtvik i Norgeshus.

Han forklarer at det ikke er «bare bare», med fremmedspråkelige arbeidere, og at norskkurs er en nødvendighet.

- De må gjøre det på vår måte. Blir de overlatt til seg selv, er det verre, sier han.

Hos en annen av landets største husleverandører, Block Watne, har de derimot store motforestillinger mot å bruke importert arbeidskraft.

- Vi ønsker heller å vente til vi får tømrere som snakker godt norsk enn å dra inn folk fra andre deler av kloden, sier John Erling Aarnes, avdelingsdirektør i konsernet.

Tror på prisoppgang
Også Block Watne forteller om problemer og forsinkelser som følge av mangel på fagfolk. I motsetning til mange av de andre aktørene, sverger Block Watne likevel til å bygge hus fra grunnen, og vanlig byggetid er 230-260 dager.

- Vi tror ikke på den fabrikkproduksjonen, sier han, og legger til at han mener de kan bygge raskere, bedre og billigere uten modulene.

Alle husleverandørene NA24 har snakket med tror likevel på videre prisoppgang og fortsatt stor byggeaktivitet i nyboligmarkedet.

- Det er klare indikasjoner og tall på et udekt behov fremover. Den noe høyere renta tror jeg vil ha veldig lite demping på aktivitetsveksten, bedyrer Anders Paulsen i Systemhus.

- Billigere med nytt
Han forteller at nybyggene generelt følger markedspriskurven for brukte boliger, og at det store prisgapet folk tror eksisterer mellom nytt og brukt, er en myte.

- Det variere selvsagt litt hvor man vil bygge, men du skal for eksempel ikke så langt uten for Oslo før man kommer bedre ut ved å bygge nytt, forklarer Paulsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere