Feriekronen er mer verdt

FERIEFAVORITT: Finn ut om ditt favorittreisemål står på topp-10 listen over de mest populære destinasjonene i juli.

FERIEFAVORITT: Finn ut om ditt favorittreisemål står på topp-10 listen over de mest populære destinasjonene i juli. Foto: Apollo

Gode nyheter for de som skal på ferie. Kronen vinner på flere fronter.

28.07.09 11:55

Gode nyheter for alle som ikke har reist på utenlandsferie ennå. Den norske kronen har styrket seg i verdi de siste dagene.

NA24 - din næringslivsavis

Den norske kronen styrker seg i takt med at valutainvestorene har åpnet blikket for norske kroner. Analytikere peker på at økt oljepris og oppgang på aksjemarkedene kan ha bidratt til kronestyrkelsen.

For norske turister i USA er det gode nyheter. Med svakere dollar og sterkere krone får vi mer for pengene. I formiddag koster en amerikansk dollar 6,15 kroner. Også i eurosonen er det blitt billigere. En euro koster i formiddag 8,77 kroner.

Kronen - en favoritt
- En annen faktor som kan ha påvirket kronen positivt er en artikkel fra Bloomberg som trekker frem kronen som en favoritt i valutamarkedet, skriver valutaanalytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets i en rapport.

Nyhetsbyrået la mandag frem en undersøkelse hvor det kommer frem at kronen er favoritten blant valutastrategene. Analytikerne som Bloomberg News har spurt mener at det ikke er noe annen valuta som vil gjøre det så bra som kronen mot euro, og flere mener at den er kraftig undervurdert.

Risikoappetitten øker
Mindre uro i verdensmarkedene har styrket kronen de siste dagene.

Norske kroner er en liten valuta og uro i aksjemarkedene fører til at investorene trekker til trygge valutaer og plasseringer. Det er dollar som har denne posisjonen, og denne valutaen styrker seg i urolige tider, mens den har en tendens til å falle når investorene oppfatter at det er sikrere farvann i markedene.

Kan styrke seg videre
Flere analytikere mener nå at kronen vil styrke seg ettersom Norges Bank forventes å trekke rentene opp, og det er også forventet at det norske brutto nasjonalproduktet og den norske arbeidsledigheten vil utvikle seg bedre enn landene i eurosonen i år og neste år.

- Kronen vil også kunne styrke seg om oljeprisen stiger ytterligere og risikoappetitten øker. Vi mener også at de fundamentale forholdene peker i retning av en sterkere krone og venter at kronen skal noteres til omkring 8,30 mot euro om ett år. En slik kronestyrkelse vil imidlertid trolig vært avhengig av at utenlandske aktører igjen vender tilbake til kronemarkedet og får ny appetitt på norske kroner, mener DnB Nors valutaanalytiker.

Her kan du følge valutaen dit du skal på ferie:NA24s valutaservice

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.