Feriekronen er mindre verdt

Foto: JAIME REINA (AFP/Scanpix)

Dårlig nytt for de som skal på ferie. Kronen taper på alle fronter.

06.07.09 12:42

Den norske kronen svekker seg i verdi mot de mest populære ferievalutaene mandag formiddag.

NA24 - din næringslivsavis

- Feriekrona er mindre verdt
Det skjer i markeder som preges av tynn handel og laber børsutvikling.

- Feriekrona er mindre verdt de fleste steder, men det finnes lyspunkter og steder hvor det faktisk er billigere enn i fjor på samme tid, påpeker seniorforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning.

En euro koster i formiddag 9,04 kroner, og euroen har dermed styrket seg 0,8 prosent i løpet av dagen. For svenskekronen må du i formiddag at med 82,91 øre, som gir deg mer valuta for pengene. En amerikansk dollar koster 6,51 kroner.

- Av de mest vanlige valutaene, er det faktisk marginalt billigere (1-2 prosent) å feriere i Sverige og Mexico, hvis valutaer er marginalt svakere for ett år siden i forhold til kronen. Svenskene sliter jo med engasjementene i Baltikum som har ført til kronekollaps, samtidig som Riksbanken har kuttet renten rekordlavt, ikke minst overraskende i forrige uke til rekordlave 0, 25 prosent, sier Chen til NA24.

Også landet som i det siste har fått mye oppmerksomhet for svineinfluensaen og krigende narkobander, Mexico, har vært et yndet feriested for nordmenn, spesielt på vinteren.

- Mexicos økonomi og valuta fikk jo seg en knekk da svineinfluensaen blusset, og sånt sett er kanskje Mexico fortsatt ikke et yndet feriested, sier økonomen.

Mindre appetitt for risiko
Det har blitt mye dyrere å feriere mange steder siden i fjor sommer, som følge av blant annet finanskrisen og risikoapetitt i valutamarkedene.

Den økende uroen i verdensmarkedene etter svakte arbeidsmarkedstall fra USA forrige uke har trukket ned de siste dagene. Tendensen med at uro i aksjemarkedene fører til at investorene trekker til trygge valutaer og plasseringer. Det er dollar som har denne posisjonen, og som dermed styrkes på mer usikkert farvann. Norske kroner, som er svært oljetung, blir også ekstra straffet ved at oljeprisen faller.

- Spesielt ferie i Japan har blitt hele 40 prosent dyrere enn i fjor, selv om Japan fra før fremstår som et dyrt feriested. For øvrig er «dollar»-valutaer generelt en god del dyrere, det være seg amerikanske, canadiske, taiwanske, singsporske og australske, sier Chen.

Men også noen andre land har blitt billigere å feriere i.

- Island er også ett unntak, som antageligvis er det landet som er verst rammet valutamessig og billigere å feriere for alle. Av mindre naturlige feriesteder er også polske sloty, russiske rubler, hungarske forinter og romanske leu mellom 15 og 3 prosent billigere enn i fjor.

- Med det valutabildet som vi ser er det derfor ikke rart at flere nordmenn i fjor ferierer hjemme istedenfor ute. Det er få steder som har blitt billigere, men mange steder har blitt mye dyrere, sier Chen.

Tynn handel
En annen årsak til kronebevegelsene er også at valutahandlere ikke er så aktive midt i sommerferietiden.

Det skal dermed lite til får man ser store kursutslag og berg – og dalbanetur for kronen. Med liten aktivitet fra aktørene i valutamarkedet skal det svært lite til å bevege kronen. Meglere NA24 har snakket med sier at det bare skal en aktør med litt tunge ordrer før det blir store bevegelser i sommermarkedet.

Her er noen valutabevegelser mandag formiddag:

USD-NOK: 6,4993
EUR-NOK: 9,0350
GBP-NOK: 10,4772
SEK-NOK:82,7800
DKK-NOK: 121,3000

Følg valutakurser

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag