*Nettavisen* Økonomi.

Feriepress i tank

Tankratene er under press på grunn av kinesisk nyttår.

Fallende aktivitet i stortankmarkedet sist uke og ferietilstander i de viktigste importørlandene for råolje i Fjerne Østen denne uken legger press på ratene i stortankmarkedet denne uken. Det er feiringen av det kinesiske nyttåret som ligger bak.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge skipsmeglerhuset P.F. Bassøes ukentlige markedsrapport så start nedbremsningen i aktiviteten i forkant av nyttårsfeiringen allerede sist uke, og trakk ned ratene for VLCC’ene ut av Midtøsten. VLCC’er er råoljetankskip på typisk 300.000 dødvekttonn som kan romme 2 millioner fat råolje.

Ratene fra Midtøsten til Korea falt ifølge Bassøe med 15 worldscalepoeng sist uke til ws 55. Det gir en timecharterrate på knappe 58.000 dollar per dag.

Ratene for VLCC’ene har holdt seg sterkere i Atlanterhavet, med kun et marginalt fall i ratene så langt. Det sluttes nå på ws 72,5 fra Vest-Afrika til Mexicogolfen, som gir en t/c-rate på nær 80.000 dollar per dag.

Men ifølge Bassøe er det store spørsmålet i Atlanterhavet, hvor mange supertankere som brukes til lagring av olje, og når de kommer av lagringskontraktene. Når dette skjer er det ventet at markedet vil bli overtonnasjert med tilhørende press på ratene.

Suezmax-markedet i Atlanterhavet og i Middelhavet har vært preget av god aktivitet og en oppgang i ratene den siste uken. Ratene fra Vest-Afrika til østkysten av USA ligger for øyeblikket på ws 77,5, eller 38.000 dollar per dag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.