NA24.no

Ferieslapt på børsen

Sist oppdatert:
Uten signaler fra USA var det lite futt i aksjemarkedet.

Interessen for aksjer var svekket ettersom USA holdt stengt torsdag. Feiringen av Thanksgiving gjør at likviditeten blir mindre og at utslagene kan bli større på Oslo Børs. Det var også hva som skjedde torsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Etter å ha steget rett fra start gikk det fort ned igjen. Selv om det så bekmørkt ut, ble tapet begrenset mot slutten av børsdagen. Hovedindeksen endte likevel ned 0,18 prosent til 466,01 poeng.

Usikkerhet i markedet
Svingningene på børsene har vært store de siste dagene og gjenspeiler usikkerheten i markedet. Frykt for konsekvensene av det urolige kredittmarkedet har rammet finansmarkedene. Skyhøy oljepris og rekordlav dollar er to andre momenter som trekkes frem av pessimistene. Torsdag var det liten bevegelse for både dollar og oljepris.

Da handelen på Oslo Børs stengte kostet januarkontraktene for nordsjøolje 94,91 dollar fatet. En dollar kostet samtidig 5,41 kroner.

Giganter ned
StatoilHydro falt 0,64 prosent til 171,10 kroner, mens REC ble sendt ned 1,22 prosent til 242 kroner. Yara dalte 2,86 prosent, mens DnB NOR faller 0,62 prosent til 80,40 kroner. Nedturen fortsatte for Norske Skog som endte ned 4,21 prosent til 30,75 kroner.

Aksje gikk
Aksjekursen i Fara skjøt i været torsdag. Selskapet ble for snart to år siden skilt ut av bomveibrikkeselskapet Q-Free, og sistnevnte har sittet som stor aksjonær frem til i dag. Nå har Q-Free kastet kortene og solgt seg helt ut av Fara. De som kjøpte aksjene til Q-Free var de andre storaksjonærene i billettsystemselskapet og dette satte aksjemarkedet pris på. Aksjekursen steg 29,87 prosent til 2 kroner, mens aksjeposten til Q-Free på 13 millioner aksjer ble solgt til 1,60 kroner.

MediCult ble sendt opp 11,57 prosent til 24,10 kroner og det var meglerhusene Handelsbanken og Terra Securities som var de ivrigste kjøperne med henholdsvis 25,3 og 45,4 prosent av nettokjøpene.

Intelecom steg 11,04 prosent til 7,44 kroner, men på lav omsetning.

Fredriksen-triumf
Shipping var i skuddet og da kommer skipsreder John Fredriksen heldig ut. Selv om tørrbulkratene fortsatte fallet i papirmarkedet ble det en gledelig oppgang for bulkaksjene.

Fredriksens Golden Ocean ble løftet 5,56 prosent til 33,20 kroner og fikk en opptur etter en elendig utvikling dagen i forveien. Jinhui Shipping gjorde det bedre og steg 9,63 prosent til 59,75 kroner.

Dagratene stiger
Tankrederiet Frontline opplever også gode dager. Dagratene for de største tankskipene har kommet seg opp fra bunnen og desemberkontrakten for VLCCerne på strekningen Midtøsten til Japan steg til 63.000 dollar torsdag. Også i januarkontrakten fikk et løft. Det sendte Frontline opp 5,41 prosent til 238,50 kroner. Den siste uken har aksjekursen steget hele 10 prosent i tankrederiet.

Acta steg 5,18 prosent til 20,30 kroner. Styremedlem og storaksjonær Fred Ingebrigtsen flagget et kjøp av 1 million aksjer i Acta til 19,44 kroner per aksje. Ingebrigtsen kontrollerer direkte og indirekte 20,2 prosent av Acta.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere