*Nettavisen* Økonomi.

Feriesvindlerne skal stoppes

- Ikke tro på noe som helst, alle klubbene er drevet av svindlere, sier Forbrukerrådet.

08.06.07 11:35

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

EU-kommisjonen kommer nå med forslag til skjerpede reglene for kjøp og salg av timeshare og medlemskap i ferieklubber.

NA24 - din næringslivsavis

Mens andelen av klager på timeshare har gått ned de siste årene i Norge, har antallet ferieklubbklager økt betraktelig.

Etter at en lov om timeshare tredde i kraft i 1994, fant svindlere opp et nytt konsept for å snike seg unna timesharedirektivet, som blant annet gir folk angrerett ved kjøp. Ved salg av medlemskap i ferieklubber finnes nemlig ingen regler, og stadig flere nordmenn loppes av innpåslitne ferieklubbselgere.

Ferieklubbene lokker blant annet med rabatterte flybilletter og billige boalternativer. For et medlemskap, som kan vare opp til tre år, betaler nordmenn svindyre avgifter.

Hittil i år det kommet inn 55 klager på ferieklubber og 11 på timeshare til Forbruker Europa i Norge. I tillegg kommer klagene til forbrukerrådet og Økokrim. Økokrim har tidligere uttalt at nordmenn som investerer i ferieklubber risikerer å finansiere mafiavirksomhet.

- Dere har jo advart mot dette i flere år, hvordan har det seg så at stadig nye nordmenn kjøper katta i sekken?

- Det kan du si. Folk må lide av alvorlig korttidshukommelse, sier Undis Scheslien i Forbrukerrådet til NA24.

Reiseklubb til 100.000
Hun sier forbrukerrådet har til gode å se en eneste som har fått noe godt ut av et medlemskap. Sammen med Forbruker Europa har forbrukerrådet presset på kommisjonen for å få slutt på svindelen.

Scheslien forteller at det ikke er uvanlig å måtte betale 14.000 kroner i depositum for et medlemskap i en ferieklubb. Naive nordmenn slenger pengene på bordet og fortsetter å betale avdrag for hele medlemskapet, som gjerne kan komme opp i 100. 000 kroner.

«Alle klubbene er drevet av svindlere.»

Undis Scheslien i Forbrukerrådet

- De får beskjed om at de ikke får vite hva de har blitt medlem av hva før pengene er betalt. Men ikke tro på at du får noe som helst, alle klubbene er drevet av svindlere, sier Sheslien.

Ofte får de som blir prakket på et ferieklubbmedlemskap tilbud om en timeshareandel også, slik at en del nordmenn blir sittende med to type feriepakker, den ene mer udugelig enn den andre.

Skyhøye vedlikeholdsutgifter
Det er først og fremst i Spania at godtroende nordmenn blir lurt, men også Hellas og Tyrkia har klubbene kommet til.

Timesharemarkedet er blitt mer stuerent etter at direktivet trådte i kraft, men fremdeles føler nordmenn seg svindlet, spesielt når de skal selge andelen videre.

- Markedet for kjøp av timeshare er lik null. Det ender ofte med at timeshareeierne gir tilbake andelen gratis bare for å bli kvitt den, forteller Scheslien.

For ikke nok med at en uke i lavsesong kan koste flere hundre tusen kroner, så tilkommer det også vedlikeholdsutgifter på andelen.

- Vi har eksempler på folk som har fått krav om vedlikeholdsutgifter på flere tusen kroner i året for en ukes andel, og da blir det fort en veldig dyr ferie, sier Kirsti Pamphlett, juridisk saksbehandler i Forbruker Europa, til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Får maks igjen halvparten
Både Pamphlett og Undis Scheslien forteller at folk som kjøper timeshare ikke kan regne med å få mer enn 40-50 prosent av det de betalte når de selger andelen videre - hvis de er heldige.

På Gran Canaria får nordmenn sjelden gå i fred fra sleipe time-shareselgere.

- De gir deg skrapelodd og «vinnerne» blir kjørt langt uti hutti heita i taxi og servert godsaker og forsøkt overtalt, forteller Scheslien.

NA24 kjenner til at en av de større leilighetene på det velkjente timeshareanlegget Anfi del Mar på Gran Canaria nylig ble overdratt for 200 000 kroner, en leilighet som opprinnelig ble kjøpt for nærmere 450 000. Og dette for en uke i november.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag