*Nettavisen* Økonomi.

Ferrari-svensken i milliardoppvask

Stefan Erikssons luksusliv har blitt et sant mareritt.

27.11.09 19:21

Det er den danske avisen Børsens om fredag skriver at ved hjelp av amerikansk antimafialovgivning skal 31 personer stevnes for to milliarder svenske kroner.

Tiltalen klar
Den svenske statsborgeren Mikael Ljungman ble i 2007 en sentral brikke i Stein Baggers svindelkarusell med selskapet IT Factory. Bagger fikk syv års fengsel.

Om en uke regner det danske Økokrim at tiltalen mot Ljungman – som sitter i et dansk fengsel - er klar. Angivelig kom Ljungman seg unna med 364 millioner svenske kroner.

Danske myndigheter samarbeider med amerikanske myndigheter om hvordan man skal gripe disse påståtte svindlerene.

Det er også anlagt en stevning fra USA mot Ljungman. Der heter det at pengene som ble lurt unna i IT Factory gikk via svensken og en Carl Freers.

- Freer og hans håndlangere har utnyttet sine posisjoner i ulike selskap for å tømme bedriftene gjennom bedrageri og utnytte fordringshaverne. Og på ulovlig vis å forsøke å berike seg selv, heter det i stevningen.

Ferrari-svensken
Ferrari-svensken eller «Tjock-Steffe» som han også kalles er også en del av den amerikanske stevningen på totalt 2 milliarder svenske kroner.

De anklages som gruppe for hvitvasking, kursmanipulasjon, bedrageri, kontraktsbrudd, og total brist i kontroll, ifølge avisen. Sakene gjelder fra 2001 til i dag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tilbake i 1970 ble det laget en helt egen mafialov i USA. RICO, Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act. Denne loven innebærer at hvis det finnes et mønster i de kriminelle handlingene helt tilbake i ti år, kan det legges til grunn i en stevning.

RICO-loven gir også adgang til at man kan kreve tre ganger svindelbeløpet som sender tallet i taket og det er duket for milliardoppvask for alle parter.

Advokatene til partene avviser at det finnes noen kobling mellom disse personene.

Luksuslivet ble mareritt
Stefan Eriksson ble kjent som «Tjock-Steffe» etter sin tid som leder for Uppsala-mafiaen. Innen milliardtapet i Gizmondo var et faktum rakk selskapets grunnlegger å brenne alle pengene på markedsføring og et liv i sus og dus.

Dette luksuslivet tok imidlertid en brå slutt da finansakrobaten ble verdensberømt fordi han i begynnelsen av 2006 totalvraket en Ferrari Enzo til en million dollar i en lyktestolpe utenfor Los Angeles.

Tjock-Steffe forklarte til politiet at en tysker ved navn Dietrich hadde sittet bak rattet. Ifølge Eriksson stakk Dietrich til skogs etter at bilen ble delt i to, i en voldsom krasj mot en lyktestolpe og i en angivelig hastighet på 240 kilometer i timen på Malibu Highway i California.

Turen endte rett i fengsel etter at Eriksson ble hektet for ulovlig våpenbesittelse og falsk forklaring.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag