*Nettavisen* Økonomi.

Fersk gladmelding til alle boligeiere

Dette kan være svært gode nyheter for alle med bolig.

14.01.09 17:23

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at nybyggingen praktisk talt har stoppet helt opp.

NA24 - din næringslivsavis

Registrert bruksareal for igangsatte næringsbygg gikk ned med 41,1 prosent i november 2008 sammenlignet med november året før. Tilsvarende gikk antall igangsatte boliger ned med 38,8 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nedgang over hele linjen
Nedgangen er også sterk for kategorien fritidsbygg, boliggarasjer med videre. Foreløpige tall viser en nedgang på 36,7 prosent sammenlignet med november 2007.

De første elleve månedene i 2008 gikk påbegynt bruksareal til fritidsbygg, boliggarasjer med videre ned med 12,9 prosent sammenlignet med samme periode i 2007.

I perioden januar til og med november registrerte kommunene 23,5 prosent færre påbegynte nye boliger sammenlignet med samme periode året før. Det er registrert nedgang i alle fylker unntatt Aust-Agder, Nord-Trøndelag og Nordland.

Størst er nedgangen i Troms og Oppland med en nedgang på henholdsvis 69,3 og 65,4 prosent.

Gode nyheter for boligeiere
Norges Eiendomsmeglerforbund advarer mot konsekvensene av den stadig fallende boligbyggingen.


- Vi har i praksis sett en stopp i nybyggingen de to siste årene. Dersom dette fortsetter, vil oppturen bli kraftig forsterket. Bankene må nå ta ansvar og låne ut penger, uttalte Christian Dreyer, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, på en pressekonferanse der ny prisstatistikk for boligmarkedet ble presentert i begynnelsen av januar.

Boligprisene har rast siden toppen i august 2007, og for neste år spår ekspertene at boligprisene vil falle med rundt 10 prosent. Imidlertid ser mange for seg at prisene kan komme til å stige mot slutten av året.

- Etterhvert vil det norske folk gå fra sparemodus til kjøpemodus, mente Dreyer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nef

Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) tror rentekuttet til Norges Bank kan være den vitaminpillen som trengs for å gi boligeiere et godt år.

- Hvis renteeffekten slår til kan vi få et vesentlig hyggeligere år enn vi tror, uttalte Stein Drogseth, styreleder i EFF.

- Nedturen kan bli mindre alvorlig
- Det kraftige rentefallet vi har hatt nå, og som ser ut til å fortsette, legger grunnlaget for at nedturen i norsk økonomi blir mindre alvorlig. Rentefallet legger også grunnlaget for en ny økonomisk oppgangsperiode i Norge etter hvert, men det kan ta noen måneder eller kvartaler før vi kommer dit, uttalte Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securities til NA24 i går.

Klikk på bildet for å forstørre.

Wilhelmsen peker på at det kraftige rentefallet slår raskt ut i folks disponible inntekter, fordi veldig mange har flytende rente i Norge.

- Dette kommer etter hvert til uttrykk at nedgangen i konsumet vil stoppe opp, og etter hvert kanskje begynne å stige igjen. Rentefallet vil også påvirke temperaturen i boligmarkedet, men normalt tar dette litt tid. Makrotallene for de kommende første månedene vil ikke være spesielt bra. Men mot slutten av året kan vi se tegn på forbedringer, tror Wilhelmsen.

Dyrt å bygge
Tall fra SSB viser at det særlig prisen på materialer som har blitt dyrere.

Byggekostnadene for boliger falt med 0,2 prosent fra november til desember i fjor, men var hele 3,9 prosent høyere enn i samme periode året før.

Statistisk Sentralbyrå melder om at det er særlig prisen på materialer som har steget det siste året. Materialenes kostnadsveks var på 3,5 prosent fra desember i 2007 til siste måned i fjoråret.

Byggekostnadne for boligblokker steg med 4,6 prosent, mens kostnadene for eneboliger steg med 3,4 prosent fra desmber 2007 til desember 2008. Materialkostnadne for boligblokker og eneboliger av tre steg med henholdsvis 5,3 prosent og 2,3 prosent i perioden.

Økt etterslep
Den gjennomsnittlige månedlige registreringsforsinkelsen i kommunene har økt. Det betyr at andelen eldre byggeprosjekter som registreres igangsatt i Grunneiendoms-, Adresse- og Bygningsregisteret (GAB) har økt.

Den nedadgående trenden kan dermed være større enn registrert i byggearealstatistikken. I tillegg kan prosjekter som er meldt igangsatt, ha blitt utsatt på ubestemt tid på grunn av fallet i etterspørselen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.