Fersk nyhet fyrer børsene

Foto: (Afp)

Og det er godt nytt for deg og meg.

08.03.13 18:12

Første fredag hver måned klokken 14.30 slipper amerikanske myndigheter sin omfattende arbeidsmarkedsrapport. Rapporten er betegnet som verdens viktigste makrotall og viser sysselsettingen utenfor jordbruket. Denne viser tilstanden i det amerikanske arbeidsmarkedet måneden før, og følges med argusøyne i alle verdens finansmarkeder.

På grunn av den ekstreme sensitiviteten holdes tallene tett til brystet frem til de slippes.

For når den slippes kan den gi veldig store utslag på finansmarkedene, noe som gjør at store penger både blir tjent og fordufter samt at jobber både kan bli skapt og gå opp i røyk.

Sysselsettingen utenom jordbruket viser en vekst i februar på 236,000, mot en ventet økning på 160,000. Der privat sektor hadde en økning på 246,000, som med andre ord var hele veksten.

Siste fem måneder har sysselsettingen lagt på seg hele 196,000 i måneden. Annualisert tilsvarer dette jobbvekst på heftige 1,7%, som siste 30 år har sammenfalt med en BNP-vekst rundt 3 prosent, ifølge DnB Markets.

Timelønningene steg med 0,2 prosent fra januar til februar, noe som er lite, men som ventet.

- Ganske sterke tall. Understøtter vårt syn om at mange år med oppdemmet etterspørsel gir ganske frisk etterspørselsvekst i privat sektor, og tydeligvis er budsjettangsten fra i fjor høst nå erstattet av et mer nøkternt syn på effekten av «sequestration»/budsjettkutt og gjeldstak, melder sjeføkonom Øystein Dørum hos DnB Markets.

Ledigheten faller
USA trenger minst 125.000 bare for å holde tritt med befolkningsveksten, men for at ledighetsraten faktisk skal falle må det skapes mer enn dobbelt så mange som dette.

Det ble også sluppet tall over ledighetsraten.

Ledigheten falt med 300,000, til vel 12 millioner, tilsvarende 7,7 prosent. På forhånd var det ventet at ledigheten ville komme inn på 7,9 prosent. På det verste har ledigheten vært godt over ni prosent etter finanskrisen.

Denne foretas på en separat måling som foretas gjennom noen tusen telefonintervjuer hos amerikanske husholdninger, hvor blant annet ledige som gir opp å søke etter ledige jobber utelukkes fra statistikken. Dermed finnes det i tillegg til den offisielle ledigheten også en del skjult ledighet.

Rekord i USA
Hovedindeksen på Oslo Børs sendes opp 0,92 prosent til 480,23 poeng, noe som er det høyeste nivået siden finanskrisen.

I USA satte verdens mest kjente indeks, Dow Jones, ny historisk rekord forrige uke. Etter dette har den steget enda høyere og oppturen fortsetter videre fredag.

På Wall Street stiger Dow Jones med 0,44 prosent til historisk høye 14.393 poeng. Den bredere S&P 500-indeksen stiger med 0,38 prosent mens teknologitunge Nasdaq løftes med 0,39 prosent.

Økninger på USAs børser er også gode nyheter for deg og meg.

Gode nyheter for Norge
Årsaken skyldes Statens pensjonsjond - Utland, bedre kjent som oljefondet, som har plassert store summer i aksjemarkedet.

Fredag melder de at de opplevde det nest beste året i historien med en avkastning på 13,4 prosent i fjor.

I løpet av året steg fondets verdi fra 3.312 milliarder kroner til 3.816 milliarder kroner. Av stigningen på 504 milliarder kroner utgjorde tilførselen av nye penger 276 milliarder kroner mens avkastningen ble på hele 447 milliarder kroner.

Og den store vinneren i oljefondets plasseringer var nettopp aksjer.

Aksjeinvesteringene hadde en vekst på 18,06 prosent, godt hjulpet av markant vekst i alle verdens store aksjemarkeder.

Børsfesten som er drevet frem av tiltak i sentralbankene ble spesielt god i andre halvdel av året, etter at den europeiske sentralbanken kom med tiltak i juli. Den relative avkastningen på aksjesiden var på 0,52 prosent.

Les mer: Tjente 504 milliarder kroner

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.