NA24.no

Foto: VIDAR LANGELAND (Bergensavisen (BA))

Ferske tall gir nytt rentehopp

Sist oppdatert:
Dårlig nytt for alle med lån.

Torsdag kom Statistisk sentralbyrå med sin Arbeidskraftsundersøkelse (AKU).

Ledigheten falt fra 3,4 prosent i april (gjennomsnitt mars til mai) til 3,3 prosent i mai (gjennomsnitt april til juni). På forhånd var det ventet at ledigheten ville holde seg uendret.

Fallet skyldes at sysselsettingen falt med 7.000 personer samtidig som det var en nedgang i arbeidstilbudet på 11.000 .

- Det var arbeidstilførselen som falt noe, melder sjeføkonom Steinar Juel hos Nordea.

- Norges Bank anslår en AKU-ledighet på 3,25 prosent i 2011. Dagens tall synes godt i tråd med det estimatet, melder Knut A. Magnussen hos DnB Nor Markets.

Mot rentehopp
Disse tallene, kombinert med at industrien i fastlands-Norge går godt, betyr dermed at ledigheten neppe vil få Norges Bank til å kutte ut sine varslede rentehopp.

- Det store bildet er at det er et stabilt arbeidsmarked. Det bør ikke få noen effekt på Norges Banks avgjørelse neste uke, kommenterer Juel.

- En fortsatt solid utvikling for industrien tilsier at sentralbanken vil fortsette å sette renten opp selv om kronekursen styrker seg. Men, om konjunkturene svikter ute, kan bildet fort endre seg, er beskjeden fra DnB Nor Markets.

- Garantert rentehopp
Onsdag neste uke holder sentralbanken nytt rentemøte, og det er ventet at styringsrenten vil bli satt opp med 0,25 prosentpoeng til 2,5 prosent, som er nivået som ble satt på rentemøtet 13. mai.

Da Norges Bank først la ut rentebanen etter forrige rentemøte ble det angitt en sannsynlighet for renteøkning i august på 60-70 prosent.

Men disse viste seg så å være feil. Det var sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets som oppdaget feilen.

- Forskjellen fra tallene som ble publisert onsdag bestod i en justering på fire hundredeler i tredje kvartal, hvilket plutselig ga sannsynlighet for renteøkning i august på 100 prosent, sa Juel til dn.no.

Det at sentralbanken da ikke kommuniserte tabben sin til markedet høstet de mye kritikk for.

Les mer her: Norges Banks hemmelige rentetabbe

Spår dobbel rente
Sentralbanken ser for seg en rente ved utgangen av 2013 på 4,5 eller 4,75 prosent og ved utgangen av 2014 på nær 5 prosent.

Dersom Norges Banks renteprognoser blir en realitet kan en gjennomsnittsfamilie med boliglån på én million kroner regne med å måtte betale 2.500 kroner mer i året for hver gang sentralbanken hever styringsrenten med 0,25 prosentpoeng.

Slutt på gratis penger
For boliglånskunder har det lave rentenivået i praksis tilsvart at det lenge har vært gratis å låne penger. De beste boliglånene ligger like over 3 prosent. Når man tar hensyn til skatteeffekten, har den effektive renten blitt rundt 2,2 til 2,3 prosent. Samtidig har det vært lav inflasjon.

Når renten er lavere enn prisveksten, betyr det enkelt sagt at du får betalt for å låne penger. Lånet faller mer i verdi enn rentene du betaler.

Dette er en uvanlig situasjon, men i Norge har det til nå grovt sett vært gratis å låne penger siden Norges Bank bråkuttet styringsrenten under finanskrisen vinteren 2008/2009.

Men nå er altså stillstanden slutt, og bankenes utlåns- og sparerenter vil følge etter.

Normalt ligger bankenes påslag på styringsrenten på noe over 1 prosentpoeng på styringsrenten. Bankrenten ut til kunden styres nemlig ikke bare av Norges Banks styringsrente, men også konkurransen og nivået bankene selv låner penger til. Styringsrenten er renten på bankenes innskudd i Norges Bank.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere