*Nettavisen* Økonomi.

Ferske tall kan senke rentehopp

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Norge går tregere enn ventet.

20.05.10 13:20

De fleste økonomer tror nå på kun ett nytt rentehopp fra Norges Bank i år. Dermed vil Norge få en styringsrente på 2,25 prosent ved utgangen av året.

Torsdag var nye tall for den økonomiske utviklingen i Norge ute, og de styrket argumentet for at det vil ta tid før det kommer nye rentehopp.

Langt lavere enn ventet
Bruttonasjonalproduktet (BNP) for Fastlands-Norge økte med 0,1 prosent i første kvartal 2010.

- Klart svakere enn ventet. Nytt argument for å senke rentebanen og utsette rentehevinger, noe markedet allerede har tatt høyde for, kommenterer seniorøkonom Knut A. Magnussen hos DnB NOR Markets.

Svak investeringslyst i Fastlands-Norge bidro til å dempe veksten, heter det i tallene fra Statistisk Sentralbyrå.

Tallene er klart svakere enn ventet og klart lavere enn det Norges Bank har i sine forutsetninger når de setter nivået på styringsrenten. På forhånd ventet nemlig et samlet analytikerkorps i snitt en vekst i Fastlands-Norge på 0,5 prosent. Det samme trodde Norges Bank på.

Fasiten viste seg å være lavere enn noen hadde ventet på forhånd, en BNP nede på 0,1 prosent i første kvartal. Tallene vil styrke argumentet om at Svein Gjedrem ikke har noen hast med å heve renten i Norge. Hvis det skal skje må nok BNP stige langt mer.

Fall i oljeproduksjonen
Reduksjon i utvinning av råolje og naturgass samt utenriks sjøfart førte imidlertid til at bruttonasjonalprodukt for Norge samlet gikk ned med 0,1 prosent i første kvartal.

Investeringene i oljevirksomheten - som utgjør om lag en firedel av totale investeringer - vokste med nær 3 prosent i første kvartal i år, etter at det hadde vært nedgang gjennom de tre foregående kvartalene

Den svake utviklingen i Fastlands-Norge kom som følge av nedgang i vareproduksjonen, mens tjenesteproduksjonen økte moderat. Varehandelen hadde klar vekst for fjerde kvartal på rad, og forretningsmessig tjenesteyting vokste etter to kvartaler med nedgang. Også offentlig forvaltning bidro til vekst i BNP, mens samferdselsnæringene dempet veksten, heter det i meldingen fra SSB.

Sjekk om du kan få lavere rente med NA24s gratistjeneste MinRente.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag