Ferske tall kan senke rentehopp

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Norge går tregere enn ventet.

20.05.10 13:20

De fleste økonomer tror nå på kun ett nytt rentehopp fra Norges Bank i år. Dermed vil Norge få en styringsrente på 2,25 prosent ved utgangen av året.

Torsdag var nye tall for den økonomiske utviklingen i Norge ute, og de styrket argumentet for at det vil ta tid før det kommer nye rentehopp.

Langt lavere enn ventet
Bruttonasjonalproduktet (BNP) for Fastlands-Norge økte med 0,1 prosent i første kvartal 2010.

- Klart svakere enn ventet. Nytt argument for å senke rentebanen og utsette rentehevinger, noe markedet allerede har tatt høyde for, kommenterer seniorøkonom Knut A. Magnussen hos DnB NOR Markets.

Svak investeringslyst i Fastlands-Norge bidro til å dempe veksten, heter det i tallene fra Statistisk Sentralbyrå.

Tallene er klart svakere enn ventet og klart lavere enn det Norges Bank har i sine forutsetninger når de setter nivået på styringsrenten. På forhånd ventet nemlig et samlet analytikerkorps i snitt en vekst i Fastlands-Norge på 0,5 prosent. Det samme trodde Norges Bank på.

Fasiten viste seg å være lavere enn noen hadde ventet på forhånd, en BNP nede på 0,1 prosent i første kvartal. Tallene vil styrke argumentet om at Svein Gjedrem ikke har noen hast med å heve renten i Norge. Hvis det skal skje må nok BNP stige langt mer.

Fall i oljeproduksjonen
Reduksjon i utvinning av råolje og naturgass samt utenriks sjøfart førte imidlertid til at bruttonasjonalprodukt for Norge samlet gikk ned med 0,1 prosent i første kvartal.

Investeringene i oljevirksomheten - som utgjør om lag en firedel av totale investeringer - vokste med nær 3 prosent i første kvartal i år, etter at det hadde vært nedgang gjennom de tre foregående kvartalene

Den svake utviklingen i Fastlands-Norge kom som følge av nedgang i vareproduksjonen, mens tjenesteproduksjonen økte moderat. Varehandelen hadde klar vekst for fjerde kvartal på rad, og forretningsmessig tjenesteyting vokste etter to kvartaler med nedgang. Også offentlig forvaltning bidro til vekst i BNP, mens samferdselsnæringene dempet veksten, heter det i meldingen fra SSB.

Sjekk om du kan få lavere rente med NA24s gratistjeneste MinRente.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag