NA24.no

Fesil slakter energipolitikken

Sist oppdatert:
Smelteverket Fesil går til frontalangrep på politikerne.

- Den kraftforedlende industrien har lenge påpekt viktigheten av at de norske myndigheter etablerer en ny langsiktig nasjonal energi politikk. Styret konstaterer at, så langt, har den politiske respons vært negativ, skriver selskapet i en melding.

NA24 - din næringslivsavis

Selskapet sier prisene på råmaterialer er fortsatt på et høyt nivå, og med dagens kraftpriser er det ikke grunnlag for oppstart av den andre ovnen ved Rana Metall.

Mye vil ha mer
Fesil er et selskap som har relativt mye myndighetsbestemt kraft til sine verk på Holla i Kyrksæterøra og i Rana i Nordland. Det blir mindre og mindre «billig» statlig tilgjengelig, og de lange «subsidierte» avtalene skal være helt borte i 2011.

Fesil klager sin nød for at staten ikke planlegger en langsiktig strategi hvor disse konkurransefortrinende blir fornyet.

- Dette innebærer at FESIL, sammen med mange andre norske kraftforedlende bedrifter, nå står overfor en betydelig langsiktig forverring i sin konkurranseevne, skriver selskapet i en melding.

Taper fortsatt penger
Selskapet klarer ikke komme seg i pluss. Etter årets ni første måneder står det et negativt resultat på åtte millioner kroner i selskapets bøker.

Konsernets samlede driftsinntekter i årets første ni måneder ble 1,9 milliarder kroner, mot 1,6 milliarder kroner i samme periode i fjor.

Inntektene øker med hele 18,4 prosent, men det klager på energisituasjonen.

- Hovedårsaken til det svake resultatet er at prisutviklingen for konsernets egenproduserte produkter ikke har vært tilstrekkelig til å kompensere fullt ut for den kraftige økningen i råvarepriser og energikostnader, skriver selskapet i meldingen.

Driftsresultatet etter 3. kvartal ble et overskudd på en millioner kroner, mot 43

Millioner kroner i samme periode i 2005.

Gjelds nedgang
Totalt har selskapet en gjeld på 639 millioner kroner, som er en nedgang på 106 millioner sammenlignet med de første ni månedene i fjor.

Egenkapitalen er på 550 millioner kroner og verdens samlede stålproduksjon viser en økning på 9,3 prosent. EU-området hadde en oppgang på 5,8 prosent.

I India og Kina gasser den industrien på grovt. India hadde en økning på 13,1 prosent, men blir en smågutt i forhold til Kina som økete med 18,4 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere