NA24.no

Fest, bakrus, fest

Sist oppdatert:
USA-børsen er manisk-depressiv.

Påskeferien ble innledet med en sterk torsdag på USA-børsen. Det følger etter at tirsdag ga den største oppgangen siden 2003, mens det meste av gevinsten forsvant onsdag.

Totalt for uken viser S&P 500-indeksen en oppgang på 3,2 prosent. Fredag er børsen stengt.

Stort sett har fokus vært på finanssektoren. Mot slutten av forrige uke ble det kjent at meglerhuset Bear Stearns var i krise, og i helgen bidrog sentralbanken til å sy sammen en pakke som vil medføre at Bear Stearns blir solgt for smuler.

Men flere andre meglerhus har denne uken kommet med ganske brukbare tall, og det har bidratt til å dempe uroen noe. Hovedpoenget er at det er veldig vanskelig å vurdere situasjonen til disse selskapene. De har mye gjeld, og er svært avhengige av at markedet har tillit til at de kan gjøre opp for seg. Samtidig er markedet for mange av papirene de sitter på tørket inn, og det er vanskelig å si hva de reelle verdiene er.

Torsdag bar det i alle fall markant oppover for finanssektoren. Både Lehman Brothers, Morgan Stanley, Bear Stearns, Merrill Lynch og Citigroup steg mer enn 10 prosent.

Sentralbanken fortsetter å utvide sine programmer for å tilføre markedsaktørene likviditet, og flere meglerhus har denne uken benyttet seg av slike. Det kan se ut som dette har begynt å få effekt, for rentene på boliglån har denne uken falt markant, noe som tyder på bedre likviditet i markedet for verdipapirer knyttet til slike lån.

Kortselskapet Visa steg 14 prosent torsdag, etter å ha gjort dundrende suksess med sin børsnotering denne uken. Dette er tidenes største notering i USA, og den har bidratt til å styrke tiltroen til markedet.

Blandede tall
Ellers kom det relativt svake makrotall torsdag. Ukentlige tall for nye søkere på ledighetstrygd økte fra 353.000 til 378.000. Det var noe verre enn ventet i markedet.

Når det gjelder kvartalstall, kom Nike med godt nytt. Aksjen steg 9 prosent etter at selskapet meldte om en resultatvekst på 32 prosent, noe som var bedre enn ventet.

Oljeprisen fortsatte torsdag å falle fra rekordnivåene tidligere i uken. Et fat av den amerikanske referanseoljen WTI for levering i mai koster torsdag 101,78 dollar, en nedgang på 0,76 dollar.

Også andre råvarer, alt fra gull til hvete, falt torsdag.

Dollaren stryket seg markant. En dollar koster torsdag 5,25 kroner, mot 5,18 dollar onsdag.

Fredriksen på påskeraid
John Fredriksen skapte også bølger. Onsdag kveld ble han tildelt den prestisjetunge æresprisen Commodore fra Connecticut Maritime Association, en pris han mottok fra den forrige vinneren, nordmannen Morten Arntzen. Til pressefolk som var tilstede sa Fredriksen at man kunne vente seg videre konsolidering innen shipping de kommende dagene.

Torsdag morgen ble det kjent at Fredriksen og Frontline har kjøpt nesten 10 prosent av selskapet Overseas Shipholding Group, hvor Arntzen er sjef. Overseas-aksjen steg 11 prosent på New York-børsen. Frontline-aksjen steg 4 prosent.

Dagens nøkketall

Dow Jones +2,16% til 12.361,32

Nasdaq +2,18% til 2.258,11

S&P 500 +2,39% til 1.329,51

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere