*Nettavisen* Økonomi.

Fest for rentenister

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Det er lenge siden det har vært så moro å ha penger i banken.

20.12.07 03:45

(NA24-KOMMENTAR): Renteoppgangen er lei for gjeldsslaver, men desto bedre for dem som har penger på bok, og som de senere årene er blitt avspist med luserenter.

En del banker reklamerer nå med innskuddsrenter rundt 6 prosent. Og flere vil nok bevege seg opp til dette nivået når det er gått litt mer tid etter Norges Banks siste rentheving. Nivået er rundt halvannet prosenpoeng høyere enn for et halvår siden.

Samtidig ligger prisveksten rundt 1,5 prosent (hvis man glatter ut effektene av svingende energipriser), og Statistisk sentralbyrå venter ikke at den vil øke særlig mye i årene fremover.

Det gir en realrente på rundt 4,5 prosent på bankinnskudd. Det er fem år siden det har vært så moro å ha penger i banken.

Høyere markedsrenter
Det er flere grunner til at det er blitt slik. Den mest åpenbare er selvsagt at Norges Bank har hevet styringsrenten, som nå ligger på 5,25 prosent. Fra våren 2004 til sommeren 2005 lå denne så lavt som 1,75 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men det er ikke den eneste grunnen. I tillegg er økt konkurranse i det norske bankmarkedet gunstig for kundene (både på innskudd og utlån). Flere av de beste tilbudene kommer fra utenlandske eller relativt nyetablerte banker.

Dessuten har høstens kreditturo skapt uvanlig stort sprik mellom sentralbankenes styringsrenter og den renten bankene tar for lån seg imellom. Det reelle rentenivået bankene opplever er rett og slett en god del høyere enn styringsrenten skulle tilsi. Det bidrar også til at renten til publikum dyttes i været, til glede for innskuddskunder, men ikke lånekunder.

Balansert sparing
De gode innskuddsrentene betyr selvsagt ikke at du skal droppe andre investeringer. For langsiktig sparing er ikke bankkonto mye å skryte av. Men alle bør ha en slump av sparepengene lett tilgjengelig på høyrentekonto eller i et pengemarkedsfond for å dekke uforutsette utgifter.

Dette er ikke minst viktig for å ha is nok i magen til å holde på mer risikable investeringer, som aksjer eller aksjefond, når det blir humpete i finansmarkedene.

I en tid da selv norske kommuner har gjenoppdaget risiko, skal man heller ikke kimse av at bankinnskudd inntil 2 millioner kroner er garantert.

Når du får 6 prosents avkastning med tapsgaranti gjør det ikke noe om høyrentekontoen vokser seg litt større enn vanlig.

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Pass deg for konkurs
Bomull i hodet
Derfor er kvinner best
Alle andres skyld
Nølende sentralbank

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.