*Nettavisen* Økonomi.

Fest på børsen

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Årets nest beste dag.

26.05.10 17:38

Oslo Børs Hovedindeks steg hele 4,7 prosent til 347,25 poeng onsdag. Dermed tok markedet en voldsom revansj etter et fall på 3,6 prosent tirsdag.

Oppgangen onsdag er den neste største i år. Årets beste børsdag var 10. mai, da Hovedindeksen steg hele 6,4 prosent.

Dette illustrerer at det har vært turbulent på børsene de siste dagene, og det gjelder ikke bare i Norge. I USA falt S&P 500-indeksen 3 prosent rett etter start tirsdag, før den hentet seg inn igjen på slutten. Onsdag er det blått så langt øye kan se på internasjonale børser, men ingen kan måle seg med oppgangen på Oslo Børs.

Av de tunge selskapene på børsen, utmerker Subsea 7 seg med en oppgang på 9,6 prosent til 100,90 kroner. Selskapet meldte om en betydelig kontrakt med brasilianske Petrobras.

Bred oppgang
En rekke store selskaper steg 6-8 prosent, for eksempel Telenor, Seadrill, Aker Solutions, Acergy, Fred. Olsen Energy, Schibsted, Kongsberg Gruppen og PGS.

Av de tunge aksjen steg Marine Harvest Group minst, med 1,5 prosent til 5,14 kroner.

Energitunge Oslo Børs fikk drahjelp av oljeprisen onsdag. Et fat Brent-olje har steg 2,7 prosent til 71,42 dollar.

Slites hit og dit
Ulike krefter river og sliter i markedet for tiden. På den ene siden har selskapene jevnt over levert bra tall for første kvartal, og mange makroindikatorer viser også positiv utvikling.

OECD har for eksempel oppjustert sitt vekstanslag for de 30 medlemslandene til 2,7 prosent for 2010, fra et anslag på 1,9 prosent i november. OECD spår at hele verdensøkonomien vil vokse med 4,6 prosent i år.

I USA har det kommet sterke tall for salget av nye boliger.

Les mer: Knallsterke boligtall

Men samtidig er den grunnleggende usikkerheten rundt budsjettsituasjonen til mange vestlige land, spesielt en del land i eurosonen, ikke blitt borte. Dette er en langsiktig bekymring, men det skaper også et mer akutt problem for banker med store eksponering mot disse landene, som sliter tyngre med finansieringen enn for noen måneder siden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.