NA24.no

Foto: Henny Ray Abrams (Ap)

Fest på Wall Street

Sist oppdatert:
Grådigheten er tilbake på børsen.

Investorene synes at nok var nok, og sendte aksjemarkedet opp torsdag.

På Wall Street var det fest torsdag, med solid oppgang for alle de toneangivende aksjeindeksene. Dow Jones-indeksen var opp 4 prosent til 11.143,31 poeng. Den brede S&P 500-indeksen var opp 4,6 prosent til 1.172,64 poeng, mens teknologitunge Nasdaq Composite var opp 4,7 prosent til 2.492,68 poeng.

Det svingte i Oslo
Kampen mellom grådigheten og panikken har herjet hos børsinvestorene den siste uken. Torsdag morgen hoppet investorene ned fra gjerdet, og kjøpte aksjer. Hovedindeksen steg med 2 prosent til 351 poeng etter åpningen.

Men etter noen timers handel var det igjen frykten som herjet. Kvart på to ble børsene i Europa senket, og Oslo Børs måtte også gi tapt for overmakten.

Men kun en drøy time senere stiger børsene markant igjen. Bedre sysselsettingstall enn fryktet fra USA er med på å fyre opp stemningen.

Hovedindeksen endte derfor med sterke 3,4 prosents oppgang til 356 poeng. En oppgang i oljeprisen til 105,8 dollar fatet bidro også til børsens revansj.

På Wall Street kastet investorene ut aksjer onsdag. Ved avslutningen på handelen på New York-børsen var Dow Jones-indeksen ned hele 4,6 prosent til 10.719 poeng onsdag, mens den brede S&P 500-indeksen var samtidig ned 4,4 prosent til 1.121, med finansaksjene mest ned.

Men ved åpning torsdag er det andre boller, da de toneangivende indeksene oppmed mellom en og to prosent. Oppturen fortsatte ut dagen.

Gjensidige steg hele 8,4 prosent til 63 kroner, på grunn av sterke resultater for andre kvartal. Gjensidige Forsikring ASA oppnådde et resultat før skatt på 1.245 millioner kroner i andre kvartal, opp fra 530 millioner kroner i samme periode i fjor.

Her kan du følge aksjene på Oslo Børs

Frykter bankkollaps
I markedet er det særlig bank- og finansaksjene har fått juling. Tungvekteren DnB falt hele 3,6 prosent ved lunsjtider, men endte dagen opp 0,7 prosentg.

I markedet øker frykten for banksektoren, og banker i hele Europa senkes. I Frankrike raste Societe Generale over ti prosent, etter store fall tidligere onsdag. Men litt over klokken 15 var også nedgangen her snudd til oppgang på vel 1 prosent.

Ryktene svirrer om at bankens største eier har kommet i finansielle problemer, men banken har avvist alle rykter som vås.

Ytterligere uro kom etter at den amerikanske stjerneanalytikeren Meredith Whitney sa at de store amerikanske bankene begynner å minne om zombie-banker.

- De store bankene som dominerer mesteparten av lånene i USA er zombie-banker. Du har en kostnadsstruktur som bare ikke passer til inntektsstrukturen, sa hun til CNBC.

En zombie-bank er betegnelsen på en bank som har negative nettoverdier, men som kan fortsette å betjene forpliktelsene sine gjennom statlig støtte, direkte eller indirekte.

Hennes uttalelse ble blankt avvist av toppsjefen i finanskjempen JPMorgan Chase & Co, men frykten knyttet til banksektorens helse har allikevel ikke forsvunnet. I England faller alle de store bankene og her hjemme senkes altså DnB.

I den viktige tyske markedet falt den tunge Dax-indeksen for 12. dag på rad, tidligere på dagen. Men, også i Tyskland endte det med den solide oppgangen på 3,4 prosent.

Følg børsutviklingen her:

Vurderer aksjeforbud
Ifølge New York Times vurderer EU-toppene å forby shortsalg.

Shorting innebærer at man selger et verdipapir man ikke eier. Det gjør man normalt hvis man tror verdipapiret vil falle i verdi, slik at man senere kan kjøpe det - og fullføre transaksjonen - til en lavere pris. Man kan da putte differansen i lommen. Vanligvis kreves det at man ved shortsalg gjør en avtale om å låne verdipapiret man selger.

Shortsalg, spesielt knyttet til finansaksjer, ble forbudt flere steder da finanskrisen herjet på verdens børser. Effekten slike forbud reellt har på markedene er imidlertid omstridt.

I takt med stemningsskiftet trekkes det også penger ut av det som regnes som trygge havner.

Gull faller markant etter å tidligere torsdag ha passert 1.800 dollar per unse for første gang. Klokken 15.30 er gullprisen ned to prosent til 1.757 dollar.

Sveitsiske franc, som regnes som en trygg havn, dundrer ned fem prosent mot dollar, yen og euro på rykter. Disse går på at francen, som har styrket seg fortvilende mye for sveitserne den siste tiden, skal bli pegget mot euro.

Når en valuta er pegget til en annen vil det si at det er en tilnærmet helt fast vekslingskurs mellom de to landene. For eksempel er valutaen til flere EU-land som ikke er med i eurosamarbeidet pegget mot euroen. Danske kroner til eksempel er låst slik at den kan bevege seg +/- 2,25 prosent rundt en midtkurs på 7,46038 danske kroner per euro.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere