*Nettavisen* Økonomi.

Festaften på solid rally

Aksjene i USA hadde en sjeldent bra dag på befriende tall fra de amerikanske myndighetene.

15.08.06 22:52

Les NA24 på mobil

IT-aksjene avsluttet dagen med et skikkelig løft til det som ble Nasdaqs beste dag siden 29. juni. Nasdaq-indeksen ble løftet kraftig av sterke IT-aksjer og hadde den beste dagen siden 29. juni med en oppgang på 2,22 prosent.

Hovedgrunnen var oppløftende tall fra det amerikanske handelsdepartementet, som reduserer faren for inflasjon. Dette førte til at det ble en bred fremgang og mange hyggelige noteringer hos de toneangivende indeksene.

NA24 - din næringslivsavis

De toneangivende
Industriindeksen Dow Jones hadde en fin dag og steg 1,19 prosent, den beste endagsoppgang siden 24. juli, mens den brede S&P 500-indeksen som vanlig plasserte seg mellom de to andre med en oppgang på 1,37 prosent. Dette førte S&P 500 til indeksens beste notering på to og en halv måned.

Følg børsene i USA her

Lavere rentefrykt
Inflasjons- og rentefrykten ble noe mindre i markedet etter at makrotallene fra USA kom på formiddagen i dag.

Tallene viser at produsentprisindeksen steg med 0,1 prosent i juli. Dagens tall kom inn langt lavere enn forventningene, økonomene hadde ventet at produsentprisene ville øke med 0,4 prosent.

Kjerneprodusentprisindeksen falt uventet med 0,3 prosent. Her er indeksen justert for de volatile matvare- og energikomponentene, og økonomene hadde ventet at denne ville stige med 0,2 prosent.

Etter forrige ukes detaljhandelstall økte frykten for at sentralbanksjef Ben Bernanke og Federal Reserve vil komme med ytterligere rentehevning før året er omme. Dagens makrotall, som viser en langt lavere prisvekst enn ventet, letter litt på rentefrykten som har versert i markedet den siste tiden.

- Produsentprisindeksen overgår enhver bekymring for økonomien, sa Jim Awad, styreformann i Awad Asset Management, til Marketwatch.

– Det forsterker, for øyeblikket, tanken om at sentralbanken ikke vil bli et problem, sa Awad videre.

Oljen sank ytterligere
Oljeprisen fortsetter nedover. Det er forhåpninger om at våpenhvilen i Libanon, som er inne i dag to, vil holde seg, som letter trykket på oljen.

Når gulvhandelen stengte på råvarebørsen NYMEX ble et fat av referanseoljen WTI og levering i september, notert til 73,10 dollar. Dette er en nedgang på 0,6 prosent, eller 43 cents fra mandag. På det laveste ble septemberkontraktene handlet for 72,82 dollar fatet. Etter at gulvhandelen er stengt, fortsetter handelen elektronisk.

Dette er det beste stedet å følge oljehandelen

Volumet
Det ble omsatt 1,1 milliarder aksjer på NYSE, mens Nasdaq som vanlig hadde en litt høyere omsetning med dagens 1,31 milliarder.

Dagens nøkkeltall
Dow 11.230,26 +1,19 prosent

Nasdaq 2.115,01 +2,22 prosent

S&P 500 1.285,57 +1,37 prosent

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag