NA24.no

Festbrems ga aksjefest

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Gode nyheter hindret historiens verste måned for S&P 500.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Bekymringer knyttet til at segmentet av forsikringsbransjen som forsikrer obligasjonslån skulle miste viktige kredittvurderinger har gått hardt ut over aksjene den siste tiden.

NA24 - din næringslivsavis

Disse forsikringsselskapene garanterer for 2.400 milliarder dollar i forskjellige verdipapirer, og ifølge analytikerne til JPMorgan Chase sitter de på tap på 41 milliarder dollar.

Torsdag kom det imidlertid signaler som ble tatt godt imot, noe som førte til at den viktige indeksen S&P 500, som i en periode torsdag var ned 9,1 prosent januar sett under ett, slapp å notere seg for sin verste måned i sin 80 år lange historie.

De amerikanske aksjene er samlet ned 6,3 prosent i januar, noe som er den verste starten på et år siden 1990.

Den amerikanske sentralbanken har ved to anledninger de ti siste dagene kuttet renten med totalt 1,25 prosent.

Ren revansj
Et hedgefond som har shortet aksjene til de to viktige monoline-selskapene Ambac og MBIA, og dermed vil tjene på kursfall, sendte onsdag ut en rapport som anslår store, potensielle tap for selskapene.

Men torsdag slo verdens største obligasjonsforsikrer tilbake mot ryktene og sa at de forventer å beholde sin AAA-rating, noe som ga en opptur for hardt prøvede bankaksjer.

MBIAs toppsjef Gary Dunton avviste konkursspekulasjonene og sa at selskapet har mer enn nok kapital til å opprettholde kredittvurderingen. Det siste året har selskapets aksjekurs rast med hele 80 prosent.

- Frykten som var der ute har blitt delvis redusert, sier en forvalter, ifølge Bloomberg.

MBIA fikk et tap på 2,3 milliarder dollar i fjerde kvartal. Fordelt per aksje gir det et tap på 18,61 dollar. Ved samme kvartal året før hadde de et resultat på 181 millioner dollar. Justert for enkelthendelser endte resultatet i fjerde kvartal på 3,30 dollar per aksje. Analytikerne ventet at resultatet ville havne på 2,97 dollar per aksje, viser en undersøkelse fra Thomson Financial.

Den nest største obligasjonsforsikreren, Ambac, slo tilbake fra onsdagens markante nedgang med en oppgang på vel åtte prosent. Det kom etter at Citigroups analytikere meldte at både de og MBIA kan klare å holde stand mot investorguruen Warren Buffetts Berkshire Hathaway, som skal begynne å satse i dette markedet. Analytikerne hever aksjeprisestimatet til Ambac med hele 71 prosent.

Følger ledigheten
FED har kuttet styringsrenten fra 4,25 prosent til 3 prosent og samtidig har diskontorenten blitt redusert til 3,5 prosent. Det gjør det lettere for banker og andre finansinstitusjoner å skaffe finansiering.

Deutsche Bank satte fart på aksjene til detaljister som Target og Home Depot etter at de meldte at shoppingen vil øke ettersom rentenivået faller og at myndighetene kommer med skatteletter.

Den amerikanske sentralbanken har i sin analyse av situasjonen i den amerikanske økonomien trukket frem den svake utviklingen i arbeidsmarkedet. Dette har ikke vært synlig i de offisielle ukentlige tallene som har kommet fra arbeidsdepartementet.

Nå viser det seg derimot at antallet som søker til stønad etter arbeidsledighet øker. Dermed er det bekymringer for at hele arbeidsmarkedet viser klare svakhetstegn. Det første svaret kommer fredag da den viktige arbeidsmarkedsrapporten slippes.

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd steg med 69.000 til 375.000 i forrige uke. Økonomene hadde ventet at antallet ville havne på 320.000. Den videreførte ledigheten steg med 47.000 til 2.716.000. Dette er det høyeste nivået siden oktober 2005.

Usikkert
Undersøkelsen som måler stemningen blant innkjøpssjefen i Chicago kom inn noe under forventningene til økonomene. Innkjøpssjefindeksen Chicago PMI havnet på 51,5 i januar. Det er en nedgang fra 56,4 i desember. Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at indeksen skulle havne på 52.

Forbruk og oljefall
De amerikanske husholdningene økte forbruket med 0,2 prosent i desember. Det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Samtidig økte inntektene med 0,5 prosent.

Økonomene hadde ventet at forbruket ville øke med 0,1 prosent, mens inntektene skulle øke 0,4 prosent. Samtidig ble forbrukstallet fra november revidert til en økning på 1 prosent fra opprinnelig meldte 1,1 prosent. Inntektene forble uendret på 0,4 prosent.

Kjerneprisindeksen fra PCE viser at inflasjonen økte med 0,2 prosent i desember. For året som helhet økte inflasjonen med 2,2 prosent. Denne indeksen er den uoffisielle målingen som den amerikanske sentralbanken benytter og alt under en vekst på 2 prosent ansees som det sentralbanken kaller komfortabel sone.

Den amerikanske lettoljen falt på råvarebørsen i New York på bekymringer om at den økonomiske situasjonen hos verdens største oljekonsument ikke vil bedres, men at den vil forverres.

Da gulvhandelen stengte på Nymex kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i mars, 91,72 dollar fatet. Dette er en nedgang på 0,7 prosent, men prisene er fortsatt 58 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones +1,67% til 12.650,36

Nasdaq +1,74% til 2.389,86

S&P 500 +1,67% til 1.378,50

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere