NA24.no

RIVES?: Kommunen ber Sigve Bertheussen betale 1000 kroner per kvadratmeter for denne festetomta, eller rive innen 1. juli 2016.
RIVES?: Kommunen ber Sigve Bertheussen betale 1000 kroner per kvadratmeter for denne festetomta, eller rive innen 1. juli 2016. Foto: Espen Bless Stenberg (Nordlys)

Festeavgiften økte med 5200 prosent

Sist oppdatert:
Kommunen ber eieren punge ut eller rive.

Eiendomsinvestor Sigve Bertheussen i Cefo Eiendom Invest er rystet etter at Harstad kommune i et brev opplyser om at festeavgifta ved eiendommen hans i Magnus gate har økt med 5200 prosent, skriver Nordlys.

Kommunen ber Bertheussen punge ut, eller rive hele leilighetsbygget innen 1. juli 2016.

Saken ble først omtalt av Harstad Tidende.

Næring eller bolig?

Bygget ble tidligere drevet som pensjonat, og består av flere leiligheter og hybler. Harstad kommune anser bygget som et næringsbygg, og prisen nå er satt til 1000 kroner per kvadratmeter, og ikke 320 som er avgifta for bygg til boligformål.

- Leiligheter er da vitterlig boliger. Hvordan kommune kan påstå at bygget er et næringsbygg er for meg uforståelig, sier Bertheussen til HT.

Han legger til at kommunen aldri har klart å begrunne hvorfor de har et slikt syn på bygget.

Rådmann Hugo Thode Hansen sier til avisen at bygget åpenbart brukes til utleie, og ikke til boligformål.

- Derfor er tomte- og festeprisen satt høyere enn om det var en boligtomt, sier rådmannen til HT.

Vekst og utvikling

Bertheussen sier at han i fire år har forsøkt å få fornyet festeavtalen som gikk ut i 2010, uten å ha fått respons fra Harstad kommune. At de nå truer med riving dersom han ikke betaler, er uforståelig for investoren.

- Festeavgiften er økt med 5237 prosent. Samtidig sier de opp festeavtalen, og ber om at bygget rives innen 1. juli 2016.

Han forteller videre til HT at han har økonomiske muskler til å ta opp kampen med kommunen, men han forstår ikke hvorfor det skal være nødvendig.

- Jeg trodde kommunen var interessert i vekst og utvikling. Når folk utenfra ønsker å investere bør kommunen vise velvilje, og være en tilrettelegger.

Profesjonell

Han reagerer spesielt på at kommunen tilbyr han å kjøpe tomta for 1000 kroner per kvadratmeter, mens en lokal aktør får kjøpe tilsvarende tomt for 320 kroner.

- Hvor er logikken? spør han.

Rådmannen sier til HT at brevet er en standardformulering som er i alle brev av denne typen, og noe alle kommuner har til festetomter. Han sier også at begge parter er profesjonelle og at man skal komme til enighet innen juli 2016.

- Jeg regner med at man ikke lar det gå så langt at bygget må fjernes, sier han til avisen.

Les flere saker i Nordlys


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere