NA24.no

Festen er over

Sist oppdatert:
Den økonomiske veksten i Norge gikk på en smell takket være mindre forbruk.

Fra fjerde til første kvartal vokste brutto nasjonalprodukt for Fastlands-Norge med stusslige 0,2 prosent, mens ekspertene hadde ventet en vekst på 0,7 prosent.

NA24 – din næringslivsavis

Ifølge SSB var en vesentlig faktor til den svake veksten nedgang i merverdiavgift og andre særavgifter som innbetales til staten, noe som sees i sammenheng med nedgang i forbruket av avgiftstunge varer som elektrisitet og biler.

Bruttoproduktet i Fastlands-Norge uten avgifter (basisverdi) økte nemlig med 0,6 prosent i 1. kvartal.

Oljeplattformer og skip reddet veksten
Bruttoproduktet i industri og bergverk gikk opp med 0,4 prosent fra 4. til 1. kvartal. Det var svak utvikling i bergverksdrift og mange av industrinæringene. Solid vekst blant annet i verkstedsindustrien, samt bygging av skip og oljeplattformer, bidro til vekst i næringen samlet sett.

Veksten i bygge- og anleggsvirksomheten var på 0,4 prosent og holdt seg på samme moderate nivå som gjennom andre halvår i fjor, mens det var en nedgang i elektrisitetsproduksjonen for andre kvartal på rad.

Utflating i tjeneste
Også mange tjenestenæringer, som de siste årene har vært vesentlige bidragsytere til økningen i BNP, ser ut å ha en utflating av produksjonsveksten. I 1. kvartal var veksten i tjenestenæringene samlet på 0,5 prosent. Veksten i foretningsmessig tjenesteyting er fortsatt sterk, mens finansiell tjenesteyting gikk ned fra 4. til 1. Kvartal, melder SSB.

Hodepine for Gjedrem
Tallene er uten tvil egnet til å skape flere grå hår for sentralbanksjef Svein Gjedrem. For selv om veksten i Fastlands-Norge opplever en avmatning så går norsk økonomi på høygir takket være en meget høy oljepris.

Sysselsettingen viser bra vekst, og antall sysselsatte vokste med 0,8 prosent i kvartalet. Men denne veksten kom særlig innen tjenesteytende sektor. Inflasjonen begynner også å merkes i Norge, noe som gjør at Norges Bank vil heve renten. Et dyrt jordbruksoppgjør vil også bidra til høyere matvarepriser og dermed høyere underliggende inflasjon.

På den ene siden svekkes veksten, på den andre siden økes inflasjonen. Hvor skal renten gå da?

Husholdningenes konsum økte imidlertid beskjedent i 1. kvartal. Mens konsumet av tjenester gikk opp med 0,4 prosent, sank konsumet av varer med 0,2 prosent.

Selger færre bilder
Sesongjusterte tall viser en nedgang i kjøp av biler og elektrisitet, noe som trakk varekonsumet ned. Det var heller ikke noen vekst i store varegrupper som matvarer, klær og sko. Av tjenestene var det konsumet av teletjenester og fritidstjenester som økte mest, mens det øvrige tjenestekonsumet viste nedgang eller svak vekst.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere