Festen er over

Foto: (Illustrasjonsfoto: Scanpix)

Den amerikanske meglergiganten J.P Morgan spår en kraftig nedtur for oljeservicesektoren i USA.

04.10.06 11:00

Oljeserviceindeksen OSX, som er indikatoren for oljeserviceaksjen i New York, er for øyeblikket i 177,25 poeng. Det er den ikke lenge, skal vi tro J.P Morgan.

NA24 - din næringslivsavis

Ned til 120 poeng
J.P. Morgan er negativ til utviklingen og spår en nedgang til 150 poeng i løpet av fjerde kvartal. Meglerhuset skriver i en rapport at det verste scenarioet kan være helt nede i 120-130 i løpet av andre og tredje kvartal i 2007. OSX falt 12 prosent i tredje kvartal.

Det amerikanske meglerhuset mener også at den positive syklusen for riggselskapene kan være over og at risikoen ligger på nedsiden. Kapasiteten i Nord-Amerika er dessuten overflødig. Sektoren trues også av forsinkelser på leveringssiden av utstyr.

Uenig med Morgan
I et analysenotat fra SEB Enskilda antyder meglerhuset at dette er å svartmale sektoren. Begrunnelsen ligger i flere momenter, der blant annet jackup som er bygget på slutten av 70-tallet og på begynnelsen av 80-tallet er nedskrevet i regnskapsbøkene og gir et driftsresultat før av- og nedskrivninger på 50-60 millioner dollar i året.

J.P. Morgan tror markedet må ha en gjennomsnittlig oljepris på 75 dollar fatet for å få en full utnyttelse av dette markedet.

Enskilda er også uenige i metoden J.P Morgan har benyttet. Det amerikanske meglerhuset baserer sin analyse med historisk statistikk for fremtidige trender, og det er ikke nødvendigvis helt riktig.

Oljeselskaper som Exxon, Shell og Total mangler fortsatt boreutstyr og da særlig dypvannsrigger. Naturgassfeltene i USA har en uttynningsgrad på 32 prosent (opp fra 20 prosent for ti år siden) som krever flere landrigger gitt stabil etterspørsel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.