*Nettavisen* Økonomi.

Festen kan være over i NRK

Fredagskveldene har blitt til gull for NRK, men nå kan festen være over.

27.04.07 13:07

Med programmer som Først & Sist og Nytt på nytt har den såkalte gullrekka på NRK vokst seg til å bli nærmest legendarisk.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Kvelden i kveld, med siste sending av for Fredrik Skavlan og avslutning for Anne-Kat., kan dermed markere starten på en ny, og kanskje ikke fullt så gullkantet, epoke for NRK.

Enormt høy utvikling
Siden oppstart høsten 1998 har Først & Sist hatt i overkant av 220 sendinger. Over halvparten av disse sendingene har hatt over én million seere.

Første sesong hadde Først & Sist en markedsandel på 34 prosent av riksuniverset. Siden da har programmet hatt en voldsom stigning, med topper høsten 2004 og høsten 2005 med en gjennomsnittsandel på 70 prosent av riksuniverset.

Ifølge Nils Brenna, analytiker i NRK, er dette vanvittig bra.

- Da «Først & sist» begynte, hadde fredagskvelden på NRK en gjennomsnittlig markedsandel på 38 prosent. Etterhvert har den utviklet seg til å ligge på rundt 70 prosent. Disse markedsandelene er enormt høye, særlig sjanger betraktet og særlig når det gjelder talk-show. Ingen av landene jeg har sjekket med, blant andre Sverige, Danmark, Tyskland og Frankrike, er i nærheten av denne andelen med sine talk-show, sier han til NA24 Propaganda.

Derfor «gullrekka»
Det mest sette programmet av Først & Sist hadde rundt 1.400.000 seere, og ble vist 14. november 2003.

Ikke overraskende er dette også den kvelden Nytt på nytt har hatt flest seere opp gjennom årene.

Totalt 1.516.000 seere så Nytt på nytt den fredagskvelden. Det tilsvarte en markedsandel på 80 prosent av riksuniverset, og markerte en soleklar topp for gullrekka.

- Disse programmene og markedsandelene de etterhvert har fått er grunnen til at fredagskvelden på NRK ble døpt «gullrekka». Helt siden Først & Sist og Nytt på nytt startet har fredagskvelden hatt en tydelig stigning i seertall. Det er kun når TV 2 har vist Idol og Skal vi danse at markedsandelene for gullrekka har gått litt nedover. Når disse programmene avsluttes går gullrekka opp igjen, sier Brenna.

Kan fortsatt være gull
Selv om det har vært mye medieomtale rundt det at Skavlan og Anne-Kat. nå slutter, tror ikke Brenna det nødvendigvis betyr at programmene vil få høyere seerandeler i kveld.

- Nei, jeg tror ikke det blir flere seere i kveld. Dette er en naturlig utvikling blant annet fordi det nå er vår, og langt færre ser på tv på våren og sommeren. Det følger et mønster. Dersom Skavlan og Anne- Kat. hadde sluttet i januar, hadde presseomtalen kanskje ført til flere seere, men jeg tror ikke det blir slik i kveld, sier han.

Selv om en epoke nå er over, i alle fall for Først & sist, tror Brenna NRK vil kunne klare å holde på gullrekka.

- Først & sist og Nytt på nytt er de to mest sette programmene i Norge. For å si det rett ut: Det er nesten unike suksesser. Likevel, når det er sagt, så er Anne Grosvold og Linn Skåber veldig bra, begge to, avslutter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.