NA24.no

Festen mistet futten

Sist oppdatert:
En positiv jobbrapport sendte Wall Street opp fredag, men så meldte tvilen seg.

Etter en kraftig opptur torsdag, begynte også fredag positivt i USA, og indeksene begynte dagen solid i pluss. Men utover dagen ble det meste av oppgangen borte.

Uken som helhet ble uansett den tredje på rad med pluss i margen.

Lavere ledighet
Fokus var på den månedlige sysselsettingsrapporten.

Arbeidsmarkedsrapporten fra de amerikanske myndighetene viser at ledighetsraten sank til 5 prosent i april fra 5,1 prosent i mars. Økonomene hadde ventet en oppgang til 5,2 prosent. For fjerde måned på rad var jobbveksten i USA negativ, men nedgangen i april er både mindre enn forventet og langt lavere enn de foregående månedene.

I april forsvant 20.000 navn fra lønningslistene i USA, mens økonomene fryktet at 75.000 jobber skulle forsvinne i verdens største økonomi.

Men utover dagen begynte stadig flere eksperter å stille spørsmål ved rapporten, spesielt hva gjelder positiv utvikling av sysselsettingen blant annet innen finans, en sektor som nærmest er i krise i disse dager. Det er rett og slett mange som ikke tror på tallene, og mener det dreier seg om statistisk rusk i målingene.

Makrosignaler
Også andre makrotall var brukbare fredag.

Industriordrene i USA steg med 1,4 prosent i mars. Det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet fredag. Økningene av fabrikkordrene var den raskeste veksten siden desember og lå høyt over forventingene til økonomene. Ifølge Bloomberg News var det på forhånd ventet at ordreinngangen ville vokse med 0,3 prosent.

En revisjon viser at ordreinngangen av varige goder steg med 0,1 prosent i mars mot tidligere beregninger som viste et fall på 0,3 prosent.

Olje opp igjen
Oljeprisen steg markant fredag etter å ha falt fra rekordnivåer tidligere i uken. Et fat av den amerikanske referansoljen WTI koster fredag 116,36 dollar. Det er en oppgang på nær 4 dollar fra torsdag. En av grunnene kan være at tyrkiske fly har angrepet kurdiske mål nord i Irak. De rimelig positive makrotallene i USA kan også ha bidratt.

Chevron la fredag frem et resultat på 5,17 milliarder dollar. Det tilsvarer 2,48 dollar per aksje og er en forbedring på 9,6 prosent fra 2,18 dollar per aksje i tilsvarende periode året før. Det er noe bedre enn hva analytikerne hadde ventet. Ifølge estimater fra Thomson Reuters ventet tallknuserne et resultat på 2,41 dollar per aksje. Rekordhøy oljepris bidro godt til resultatoppgangen. Driftsinntektene steg til 65,95 milliarder dollar fra 48,23 milliarder i første kvartal i fjor. Aksjen endte lite endret fredag.

Torsdag morgen la Exxon Mobil frem svakere enn forventningene tilsa, og aksjen falt i går. Den største oljegiganten hadde et resultat på 10,89 milliarder dollar eller 2,03 dollar per aksje i første kvartal. Det er rundt 1 milliard dårligere enn rekorden i fjerde kvartal. Til sammenligning lå resultatet på 6,8 milliarder dollar eller rundt 1,62 dollar i første kvartal i fjor. Analytikerne hadde ventet et resultat på 2,12 dollar per aksje fra Exxon Mobil, viser estimater innhentet av FactSet Research. Omsetningen havnet på 116,8 milliarder dollar i første kvartal opp fra 87,22 milliarder dollar i samme periode i fjor, men under forventningene på 124,4 milliarder dollar.

Yahoo opp, Sun ned
På slutten av dagen steg Yahoo-aksjen markant etter at flere medier meldte om intensiverte forhandlinger med Microsoft, som forsøker å få kjøpt opp Yahoo. Det spekuleres i at Microsoft vil øke budet. Yahoo-aksjen endte opp 7 prosent.

Sun Microsystems fikk derimot juling etter å ha presentert en kjempeskuffelse. Aksjen falt 22 prosent etter at de tapte 34 millioner dollar eller rundt 4 cents per aksje i regnskapsårets tredje kvartal. Det er langt verre enn i samme periode året før da Sun hadde et resultat på 67 millioner dollar eller rundt 7 cents i overskudd. Underskuddet kommer overraskende på analytikerne som hadde ventet et resultat på 18 cents per aksje. Nå kutter de 2.500 stillinger for å bedre resultatet.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,37% til 13.058,20

Nasdaq -0,15% til 2.476,99

S&P 500 +0,32% til 1.413,90

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere