*Nettavisen* Økonomi.

Fester og reiser på bedriftens regning

Foto: Thinkstock

Private kostnader «kjøres» på firma.

I løpet av 2009 og hittil i 2010 har Skatt øst foretatt kontroll av selskapenes føringer av private kostnader på selskapet. På disse kontrollene er det avdekket hele 288 millioner kroner i 2009, og 235 millioner kroner i inntekt hittil i 2010, som er tatt i ikke-reelle lån og private kostnader.

- Vi har sett at private kostnader og lån erstatter utbytte og lønn. Dette representerer i gjennomsnitt mellom fem og seks millioner pr sak, skriver sekjsonssjef Karin Busk i Skatt øst i en melding.

Hun forteller at de for eksempel har sett en del tilfeller der feriereiser kostnadsføres som tjenestereiser. Da deltar også familien, og det kreves nattillegg og diett i tillegg.

- Vi har også sett at denne metoden benyttes for eksempel ved feiring av fødselsdager og jubileer, sier hun.

Trikser med kjøp og salg
Kontrollene til Skatt øst har også vist tilfeller der hele eller deler av bolig- eller fritidseiendom selges fra aksjonær til aksjeselskap til svært gode priser. Motsatt kjøpes eiendom til en gunstig pris fra eget aksjeselskap. En annen variant er å bygge spesielle eiendommer i selskapets regi, som så selges fordelaktig til aksjonær, heter det i en melding fra Skatteetaten.

Eksempler på private kostnader som går igjen:

* Kapitalkrevende hobbyer som f eks hest, jakt og fiske, bil- og båtsport

* Fri eller delvis fri bruk av aksjeselskapets eiendom, båt, etc

* Vedlikehold/påkosting eller kjøp/salg av eiendom

* Kostbare feriereiser

Formidabel økning i lån
Busk forteller at det også har vært en formidabel økning av lån fra akseselskap til aksjonær.

- Siden 2005, som var det siste året man kunne ta ut utbytte «skattefritt», har antall lånesaker økt med ca 160 prosent. Det er lovlig å låne penger i egne selskaper, men vi ser at mange av «lånene” i realiteten er endelige uttak. En stor del av disse uttakene erstatter utbytte og lønn. Tilleggsskatt på 30 eller 60 prosent brukes i stor utstrekning i disse tilfellene, skriver Busk

Og hun fortsetter:

- Lån til aksjonærer er fullt lovlig hvis det gjøres riktig. Det skal foreligge en formell låneavtale, der sikkerhet, nedbetalingsplan og rentesats kommer fram på linje med et ordinært lån i en bank, påpeker Busk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.