NA24.no

Feststemning og optimisme

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Investorer på USA-børsene ser lys i tunnelen. Høyeste nivå denne måneden.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Amerikanske aksjer fortsatte oppturen fra forrige uke, og ble drevet av at JPMorgan Chase økte sitt bud i forbindelse med budet på Bear Stearns, samtidig som økonomisk makrotall signaliserer at problemene i boligsektoren er i ferd med å rette seg sakte, men sikkert, opp. Børsene stengte på sitt høyeste nivå denne måneden.

NA24 - din næringslivsavis

- Dersom vi er i en resesjon, er vi i midten av den. Men markedet er en fremadskuende mekanisme, sier Art Hogan, leder for markedsstrategiavdelingen ved Jefferies & Co til MarketWatch.

Og dermed gjør børsene et kraftig byks mandag. Den kjente Dow Jones-indeksen stiger 1,5 prosent til 12.547,26, mens teknologitunge Nasdaq Composite stiger med hele 3,04 prosent til 2.326,75. Brede S&P 500 stiger også, med 1,53 prosent til 1.349,79.

Aksjonærene ble irriterte
Den kriserammede meglergiganten Bear Stearns ble i forrige uke oppkjøpt av konkurrenten JPMorgan Chase. Prisen var usle 236 millioner dollar, eller om lag 1,2 milliarder kroner, etter at bankens børsverdi hadde falt med over 95 prosent det siste året.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

JP Morgan Chase femdoblet tidligere mandag sitt bud på Bear Stearns til ti dollar aksjen, og har nå landet en avtale om å kjøpe opp 29,5 prosent av selskapet uten en avstemning på generalforsamlingen. Nå vil det så og si være umulig for opponenter å stoppe overtagelsen av Bear.

LES MER: - Nå er det gjort

På kjøpetidspunktet var dette kun en femtedel av markedsverdien, og oppkjøpet var finansiert av den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve.

- Det verste er over
- Investorer har avgjort at det verste nå er over hva gjelder oppkjøpet av Bear Stearns, og investorene kan nok en gang handle aksjer, og da spesielt i finansmarkedet, sier Paul Nolte, investeringssjef i Hinsdale Associates til MarketWatch.

LES OGSÅ: Planlegger tidenes redningsaksjon

Beskjeden var også med på å sende andre aktører i finansmarkedet til himmels. Citigroup steg blant annet om lag fem prosent til 23,62 dollar aksjen.

- Det er flere faktorer som tyder på at vi er på rett vei nå, sier Hogan.

Tiffany & Co, verdens nest største tilbyder av luksussmykker, klatret mer enn det har gjort på syv år, på bedre profittutsikter enn forventet. Tiffany steg 14 prosent da børsene åpnet i USA mandag. Da børsene stengte var aksjen opp 11 prosent.

- Tiffany viser oss at økonomien fortsatt ikke er helt ute og kjører. Hvis vi nå får stabilitet i de finansielle aksjene, og vi ikke ser flere nesten-konkurser, kan vi se litt av et rally på børsene, sier Tom Wirth, investeringsleder ved Chemung Canal Trust til Bloomberg News.

Hussalget øker
Et lyspunkt var også at salget av brukte boliger i februar økte. Salget ligger imidlertid mer enn tjue prosent under samme periode i 2007, men var likevel positivt i et presset boligmarked.

Salget av brukte boliger økte overraskende med 2,9 prosent i februar, mens det sank 0,4 prosent i januar. Tallknuserne forventet reduksjon også i februar.

LES MER: USA åpner med bjørnebrøl

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones: +1,50 % til 12.547,26
Nasdaq: +3,04 % til 2.326,75
S&P 500: +1.53 % til 1.349,79

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere