NA24.no

Feststemning på børsen

Sist oppdatert:
Jubelscenene ble igjen synlige på Oslo Børs. Les alt om børsdagen.

Torsdag ble en festdag for investorene på Oslo Børs. Hovedindeksen ble løftet 1,72 prosent til 484,45 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Oppturen kom etter en nervøs og usikker start. Manglende signaler fra både USA og Asia gjorde det vanskelig for investorene å bestemme seg om retningen, men etter lunsj gikk det kun én vei, oppover. Børsene rundt om i Europa ga klare føringer på hvordan dagen skulle ende.

Utlendingene ledet an i kjøpsfesten på børsen. Totalt ble det omsatt aksjer for 13,6 milliarder kroner på Oslo Børs torsdag. Det svenskeide meglerhuset Neonet sto bak 60 prosent av nettokjøpene torsdag og ble klart største nettokjøper. En rekke investeringsbanker, store meglerhus, fond og andre institusjonelle investorer benytter seg av Neonets direktehandel. Dermed kan det tyde på at de profesjonelle aktørene igjen fatter interesse for aksjene på børsen i Norge.

Ormen Lange
Tungvekterne satte seg fremst i lokomotivet som sendte børsen rett opp. Drevet av rekordhøy oljepris ble det en festforestilling for oljegigantene. Statoil ble sendt opp hele 3,83 prosent til 183 kroner. Norsk Hydro ville ikke være langt dårligere og steg 3,89 prosent til 233,75 kroner. Neonet figurerte høyt oppe som en av de største nettokjøperne av begge aksjene.

Hydro kunne opplyse at produksjonen fra prestisjeprosjektet Ormen Lange startet opp. Feltet inneholder store funn av gassforekomster og den første produksjonen av naturgass er starten på ett nytt eventyr. Når Ormen Lange er i full gang vil Norge innta posisjonen som verdens nest største eksportør av gass med en dekning på rundt 20 prosent av gassforbruket i Europa.

Telenor fortsatte oppturen etter en pust i bakken onsdag. Torsdag var det duket for en oppgang på 2,70 prosent til 114 kroner. Igjen var det Neonet som toppet listen over nettokjøperne.

Flere av de andre børskjempene gjorde det skarpt. Petroleum Geo Service steg 2,37 prosent til 140,50 kroner, mens Aker Kværner ble løftet 3,13 prosent til 148,50 kroner. Tankrederiet Frontline klatret opp 2,52 prosent til 264 kroner.

Skogen kutter
Markedet tok godt i mot nyheten om at Norske Skog reduserer papirproduksjonen med 200.000 tonn i Europa for 2008. Størsteparten av reduksjonen vil komme i Norge. I tillegg kommer de til å iverksette produksjonsinnskrenkninger ved avispapirfabrikkene i Europa på 70.000 tonn i tredje og fjerde kvartal i år.

- Det forventes en klar positiv resultatmessig effekt av stengningene, skriver Norske Skog i en børsmelding.

Selv hevder Norske Skog at kuttene ikke vil føre til oppsigelser, men åpner opp for at de kan komme permisjoner. Aksjen ble sendt opp 2,21 prosent til 64,70 kroner.

Glimtet ikke
Aksjonærene i Crew Gold måtte tåle et fall på 3,71 prosent til 9,08 kroner. Selskapet gjennomført onsdag kveld en emisjon på 380 millioner kroner. Totalt utsteder de 42,25 millioner nye aksjer til en tegningskurs på 9 kroner per aksje. Det er midt i intervallet de anslo onsdag, men opprinnelig tok de sikte på å hente inntil 400 millioner kroner. Emisjon ble ifølge selskapet betydelig overtegnet og skal benyttes til å finansiere utvikle gruvedriften i Guinea og på Filippinene.

Oljeprisen falt til 77,35 dollar fatet ved råvarebørsen i London. Det er marginalt ned sammenlignet med nivået fra morgenen. Dagen i forveien ble det ny prisrekord for den amerikanske referanseolje WTI ved råvarebørsen i New York. Orkaner, lave oljelagre og forventninger om økt forbruk gjør at prisen holder seg nær rekordnivåer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere