*Nettavisen* Økonomi.

Fet børs i USA

Foto: (Scanpix)

USA-børsene steg fredag etter positive signaler fra selskaper som McDonald's.

13.04.07 22:46

De amerikanske aksjeindeksene steg jevnt over i underkant av en halv prosent fredag, etter en nølende start på dagen. Dermed ble uken som helhet positiv, og børsene har nå hentet inn det meste av det bratte fallet i slutten av februar.

Fredag var det primært positive selskapsnyheter som trakk opp.

Farmasiselskapet Merck, som er blant de 30 selskapene i Dow Jones-indeksen, steg 8 prosent på to gode nyheter. For det første kom selskapet med positive resultatutsikter for 2007. For det andre meldte Wall Street Journal at det går mot seier i en av de mange rettstvistene som er utløst av bieffektene til Vioxx-medisinen.

McDonald’s steg 2 prosent etter å ha meldt om sterk omsetningsutvikling i mars.

IT-sektoren fikk et løft midtveis på dagen da nettverksgiganten Cisco kom med positive kommentarer om utviklingen. Visekonsernsjef Charlie Giancarlo uttalte at salget går i retning av den øvre enden av selskapets prognose.

På makrofronten var bildet mer blandet.

Forbrukerundersøkelsen til universitet i Michigan viser mindre tro på fremtiden. Sentimentindeksen var i midten av april på 85,3. Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at indeksen skulle ligge på 87,5.

Markedet tok derimot godt mot rapporten som viser at kjerneprisindeksen (energi og matvareprisene utelatt) holdt seg stabilt i mars. Dette er med på å redusere faren for at den amerikanske sentralbanken kan heve renten for å motvirke stigende inflasjon. Når kjerneprisene holder seg rolig gir det grunn for spekulantene til å tro at inflasjonen har ikke slått ut på hele økonomien.

Produsentprisindeksen for mars steg med 1 prosent, mens kjerne-produsentprisene var uforandret. Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at produsentprisindeksen skulle stige med 0,7 prosent i mars. Kjerneprodusentprisene var ventet å stige med 0,2 prosent.

Handelsbalansen for februar viser at underskuddet mot utlandet lå på 58,44 milliarder dollar. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at underskuddet skulle vokse til 60,3 milliarder dollar i årets andre måned.

Morgan Stanley kjøper 13 hoteller fra det japanske flyselskapet All Nippon Airways. Totalt betaler den amerikanske investeringsbanken 281 milliarder yen tilsvarende 2,4 milliiarder dollar. Dermed dobler Morgan Stanley sin portefølje med hoteller i Japan.

Investeringsbanken er en av de første som eiendommer i det tidligere kriserammede japanske markedet.

General Electric, verdens største børsnoterte selskap, la fredag ettermiddag frem sitt resultat for første kvartal. Resultatet endte på 4,51 millioner dollar tilsvarende 44 cents per aksje. Det er en oppgang på to prosent fra 4,44 milliarder dollar eller 42 cents per aksje i samme periode året før.

Resultatet kom fra en omsetning på 40,2 milliarder dollar i første kvartal en oppgang på 6 prosent fra 38,03 milliarder dollar i første kvartal 2006. Analytikerne hadde ventet at General Electric ville legge frem et resultat per aksje på 44 cents fra en omsetning på 39,82 milliarder dollar.

I inneværende kvartal venter GE å tjene mellom 52 og 54 cents per aksje og gjentar utsiktene til et resultat på mellom 2,18 og 2,23 dollar per aksje for hele 2007. Det er også i tråd med hva tallknuserne venter. Analytikerne ser, ifølge Thomson First Call, et resultat per aksje på 53 cents i andre kvartal og 2,22 dollar for året sett under ett. Aksjen steg en halv prosent.

Apple blir forsinket med det nye operativsystemet til datamaskinene under Mac. Dette misliker markedet, og aksjen falt 2 prosent.

Oljeprisen steg fredag til det høyeste nivået siden ettersommeren i fjor, men falt en del tilbake igjen. Et fat nordsjøolje for levering i mai koster fredag kveld 68,96 dollar, mot 68,69 dollar torsdag kveld, som likevel er den høyeste sluttkursen for denne kontrakten.

Dagens nøkkeltall

Dow +0,47% til 12.612,13

Nasdaq +0,47% til 2.491,94

S&P 500 +0,35% til 1.452,84

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.