Fiat-sjefen tror ikke på Saab

Foto: Carlos Osorio (Scanpix)

Mener det svenske merket faller mellom to stoler.

26.01.10 22:00

Fiats toppsjef Sergio Marchionne har ikke tro på Saabs fremtid selv om det nå ser ut som om nederlandske Spyker lykkes med sitt bud. Det gjorde han klart på et pressemøte i Stockholm tirsdag, melder Affärsvärlden.

- Problemet med merker som Saab og Alfa Romeo er at det har like høye kostnader som luksusmerkene, men ikke kan ta ut like høye priser, mente Marchionne.

Han har uansett ikke tro på at produksjonen ved fabrikken i Trollhättan blir opprettholdt.

- En tredjedel av kapasiteten i Europa må bort. Bilindustrien er den eneste industrien som ikke har behøvd å stenge fabrikker, sa han.

- Myndighetene behandler bilindustrien som handikappede med konstant behov for hjelp, la han til.

Må kuttes
Marchionne sier Europas bilbransje må rasjonaliseres og reduseres slik det ble gjort med stålindustrien på 1980- og 1990-tallet. Han mener General Motors har latt Saab, Opel og konsernets amerikanske merker fått gjøre altfor store endringer i de felles grunnkonstruksjonene, noe som har drevet opp kostnadene. Han mener Volkswagen-konsernet er langt dyktigere på dette området.

På sikt tror han kinesiske bilmerker vil ta en stor del av markedet, også i Europa.

- Det er som å stille seg i veien for et tog. Toget vinner, sa Fiat-sjefen.

Spyker kjøper
Den nederlandske ekstrembilprodusenten Spyker ble tirsdag etter mye om og men enig med General Motors om å kjøpe Saab.

Spyker skal betale 74 millioner dollar kontant, i tillegg til at General Motors vil få spesielle preferanseaksjer for 326 millioner dollar i det nye selskapet.

Tirsdag kveld ble det også klart at den svenske staten garanterer for et Saab-lån inntil 4 milliarder svenske kroner i Den europeiske investeringsbanken, noe som var en forutsetning for avtalen.

Spyker-aksjen steg hele 80 prosent på Amsterdam-børsen mandag, på opplysningene om at en avtale var klar.

Men selv etter oppgangen var ikke selskapet verdsatt til mer enn rundt 700 millioner kroner, så det er ikke akkurat noen gigant som nå ligger an til å oveta Saab.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.