NA24.no

Fikk 160 000 i kloakkregning

Foto: Arild Hansen (Telemarksavisa)
Ragnar Nordfonn måtte punge ut med over 160 000 kroner da kloakkledningen fra huset til kummen i Skiensgate på Osebakken ble ødelagt. 65-åringen føler seg rettsløs fordi ingen vil ta på seg ansvaret.

Fra forsikringsselskapet har han fått melding om at rørene var for gamle til å kunne utløse en forsikringsutbetaling. Heller ikke Skagerak varme, som engasjerte en entreprenør til å gjøre gravejobben, er villig til å punge ut. De mener det ikke kan påvises noen sammenheng.

Og der står saken i dag. Ragnar Nordfonn er vanligvis ikke den som roper ut sin misnøye, men nå føler han at uretten er så stor at folk må få vite hva de risikerer å bli utsatt for. Regningen på totalt 160 000 kroner er sure penger for 65-åringen som har bodd i huset i hele sitt liv. Han peker på at alle som får ødelagt private stikkledninger risikerer å sitte igjen med en gedigen utgiftspost.

Artikkelen er levert av Telemarksavisa

- Ikke tilfeldig
- Det var aldri problemer med stikkledningen ut til kummen de siste 40 årene. Men så skjer det altså noe akkurat i det Skagerak Varme kjører fram sitt prosjekt. Det er klart at det ikke er tilfeldig, sier Nordfonn.

- Hvem som helst risikerer altså å bli påført enorme utgifter.

Det var i forbindelse med forlengelsen av fjernvarmerørene i nordre del av Porsgrunn at det ble gravd i vinter. Det var tele i bakken. Ragnar Nordfonn husker at det ristet i gata når de satte i gang med en kraftig telebrekker.

Kloakktrøbbel
Etter hvert fikk Nordfonn problemer med kloakken som slo inn i kjelleren. Ledningen måtte spyles. Først en gang. Så tettet det seg atter en gang, og det måtte spyles opp en gang til. Hver runde kostet 3 600 kroner Men den fortsatte å tette seg. Det ble så sendt ned et kamera som avdekket at røret hadde hoppet av ved kummen. Dermed stanget røret ned i bakken. - og det var det som var årsaken til at det tettet seg.

Et firma fra Skien tok på seg jobben med å grave og legge nytt. Det endte med en regning på 148 116 kroner, inkludert 28 000 kroner til asfaltering. Alt dette kom på toppen av utgiftene til spyling og kameraundersøkelsen, slik at Nordfonns totale utlegg har passert 160 000 kroner.

Konserndirektør Trond Ditlefsen i Skagerak varme sier det generelt er beklagelig når folk får problemer med avløpsrør på denne måten. Han viser til at det ikke påvist en sammenheng mellom gravearbeidet og skadene på rørene.

- Men kan dere avvise det helt?

- På bakgrunn av de undersøkelser vi har gjort er det lite sannsynlig at det er en sammenheng.

- Men det kan framstå som ganske påfallende at rørene har ligget der i 40 år uten å bli påført skader. Og så skjer det akkurat i det dere graver der?

- Rørene er gamle, og det kan være den typen tilfeldigheter som oppstår.

- Dersom nærmere undersøkelser viser at det er en sammenheng vi som har påført skaden, tar vi selvsagt ansvar, sier Ditlefsen.

Jon Berge er kommunikasjonsdirektør i If Forsikring og sier det er vanskelig å si noe om denne saken konkret.

- Men i en slik sak på det rent generelt ha skjedd en uforutsett hendelse. Og så kan man jo spørre seg om det er å anse som uforutsett dersom et mer enn 20 år gammelt rør blir ødelagt. Men det er altså vanskelig å kommentere uten å gå inn på saken konkret, sier Berge.

- Lever ikke evig
- Det er intet under bakken som varer evig, og et kloakkrør skal tåle litt graving.

Det sier Torbjørn Krogstad på generelt grunnlag. Han er virksomhetsleder for kommunalteknikk i Porsgrunn. Det er Porsgrunn kommune som gir gravetillatelser.

- Når det gjelder Skagerak varme, er så er prinsippet at de graver høyt i gatelegemet. Hvis ikke en kloakkledning tåler det, har den som eier den et problem, sier Krogstad. Han viser også til at forsikringsselskapene ikke betaler ut når det er gamle kloakkrør som blir ødelagt.

Heller ikke hard trafikkbelastning gata er en utløsende faktor.

- Hvis noe blir ødelagt da, så er det fordi kloakkledningen er dårlig. At noe forhold har en utløsende faktor er ikke i seg selv nok til å betale ut en erstatning. Det er ikke noe som varer evig, heller ikke under bakken. Det må byttes ut etter hvert. Sånn er det bare, sier Krogstad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere