*Nettavisen* Økonomi.

Fikk 3000 kroner av Apple etter klage

Foto: Magnus Blaker (Montasje/Nettavisen)

Kenneth slipper å betale for barnas iPad-spill.

21.01.11 15:26

Apple har flere produkter til både iPhone og iPad som tillater såkalte «in app purchases» til applikasjonene som blir solgt gjennom Apples Appstore og iTunes. Mens flere av disse er gratis å laste ned er de ikke nødvendigvis gratis å bruke.

Les: Maren (9) spilte på iPad - fikk regning på 4.500

På toppen av listen over de mest innbringende finner man spillet «Smurfs Village». Dette er gratis å laste ned, men det kan bli rådyrt å bruke dersom du ikke er oppmerksom.

Men skulle barna dine ufrivillig ende opp med å belaste kontoen din - finnes det håp.

Fikk tilbake pengene
Kenneth Simonsen lastet ned og installerte «Smurfs Village», overlot iPaden til barna og ble uvitende kjøper av bøtter med smurfebær - priset til 2.981 kroner. Dermed tok han kontakt med Apple, og fikk et oppløftende svar.

- Jeg sendte en mail til utviklerne og til iTunes og forklarte hva som var situasjonen. Og fikk et raskt og hyggelig svar, sier Kenneth Simonsen til NA24.

Ifølge mailen Kenneth fikk fra iTunes Store Customer Support, hadde de full forståelse for det som hadde skjedd og hadde ingen problemer med å refundere beløpene som var belastet hans kredittkort.

«Sikkerhetshull»
Også fra utviklerne av spillet fikk Kenneth positiv respons. Ettersom han først kontaktet utviklerne var det de som sendte han videre til Apples iTunes customer support.

Men det skjedde ikke før de hadde gitt sin fulle forståelse for den uheldige situasjonen han befant seg i.

- Takk for at du gjør oss oppmerksomme på problemet. vi er veldig lei oss for at situasjonen har oppstått. Og vi har full forståelse for at du er frustrert over å bli belastet for kjøp du ikke har foretatt, skriver Capcom Mobile, i e-posten til Kenneth.

Før Capcom peker på det som kan være begrunnelsen for mange av de uforståelig høye regningene foreldre mottar.

- Selv om spillet alltid spør brukeren om den vil tillate en «in-app purchase» og denne godkjennelsen må ytterligere godkjennes med et passord, så mistenker vi at kjøpene som er foretatt av sine barn har funnet sted i de 15 minuttene hvor passordfunksjonen ikke er aktiv. (Passord trenger ikke å tastes inn på nytt før etter 15 minutter. red anm.), skriver de i mailen til Kenneth.

Utenfor deres kontroll
- Uheldigvis er dette en funksjon som ligger i Apples IOS programvare. Og vi som, spillutviklere har liten eller ingen mulighet til å forandre operativsystemet til Apple. Etter at de 15 minuttene har gått kan det ikke foretas nye «in-app purchases» uten at passordet tastes inn på nytt, skriver Capcom Mobile.

De presiserer at de vil gjøre sitt for at nye kunder er klar over de 15 minuttene, slik at situasjoner lik den Kenneth har kommet opp i ikke skal skje igjen.

- For dårlig til å oppgi informasjon
Når Nettavisen kontaktet forbrukerrådet for å undersøke det juridiske rundt «in app purchases», kommer det frem at dette er en juridisk gråsone som enda er ikke er gjennomarbeidet.

- Vi har fått istand regler og retningslinjer i forbindelse med apper for telefoner, men dette med spill på nettbrett er noe foreldre ikke har, ikke kan og ikke forstår. Og da blir det vanskelig å følge opp barna i oppstarten, sier Thomas Nordtvedt i forbrukerrådet, til Nettavisen.

- Hovedpoengeter at innholdslevrandørene er for dårlig til å oppgi informasjon om hva dette egentlig dreier seg om.

Men han påpeker også at Apple og innholdsleverandørene ikke er helt alene om ansvaret. Og Nordtvedt presiserer ovenfor Nettavisen at:

- Det er foreldrenes som er ansvarlig for kjøpene av appene som foregår gjennom iTunes. I iTunes er det et kredittkort knyttet til en konto. Så idet foreldrene overlater iPaden med passord til barna, gir de barna rettigheter til bruk av kredittkortet.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag