NA24.no

Fikk 5 millioner nye brukere på én måned

(Evernote)
Sist oppdatert:
Få hadde troen på denne banale tjenesten.

I likhet med mange andre Silicon Valley-baserte selskaper hadde Evernote det man kan kalle en trang fødsel.

- Det var veldig vanskelig for Phil (Libin red.anm) å overbevise investorene til å investere i selskapet, sier Cristina Riesen, daglig leder av Evernotes europeiske divisjon, til Nettavisen NA24.

Phil Libin er en av gründerne av Evernote.

Sammen med Stepan Pachikov utviklet han datalagringstjenesten, ment å skulle gjøre det lettere å samle og organisere alt fra kvitteringer til huskelister og nettsider.

Forretningsideen er så banal at det var en stor utfodring for de to amerikanerne å overbevise om at Evernote var noe å satse på, og i gangene i det Silicon Valley-baserte hovedkontoret går det vandrehistorier om hvordan det gikk til da Libin la frem forretingsideen til potensielle investorer.

- Phil møtte opp til innsalgsmøter og sa; Her har jeg utviklet en applikasjon som gjør det mulig å lagre all mulig slags informasjon. Jeg vet dette kan gjøres på alle PC-er, men jeg tror allikevel folk vil bruke denne applikasjonen - og betale for det, ler Riesen.

- Reddet av svensk investor
Evernote er Libins tredje selskap.

De to andre fungerte ikke spesielt godt, og en stund så det også mørkt ut for Evernote.

- Under finanskrisen gikk ting plutselig veldig galt. Selskapet hadde nesten ikke penger igjen, og Phil satt foran PC-en en natt og forberedte seg på at han dagen etter måtte si opp alle de ansatte. Plutselig fikk han en e-post fra en svensk investor som ville investere. Den svenske investoren reddet Evernote, sier Riesen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

80 millioner medlemmer
Nå om dagen sliter ikke Evernote med likviditeten.

Selskapet ble nylig verdsatt til 5,9 milliarder kroner og antall medlemmer øker i rakettfart.

I slutten av september hadde tjenesten 75 millioner medlemmer. I begynnelsen av november meldte imidlertid Evernote om at antallet hadde økt til 80 millioner, hvorav 300.000 norske, noe som betyr en økning på 5 millioner brukere på knappe 30 dager.

Ved å ta betalt for premiumtjenester har Evernote, ifølge selskapet selv, tjent 1,3 milliarder kroner - et tall som får selskapets historie til å høres ut som et eventyr.

Ikke alene
Men Evernote er, som sagt, ikke alene om å kunne fortelle en lignende historie.

Både Facebook, Twitter og Instagram (for å nevne noen) har i likhet med Evernote støtt på samme utfordringer da de i sin tid etablerte seg, og det finnes nok mang en investor som angrer bittert på at de ikke takket ja til tilbudet om å sikre seg eierandeler i disse.

I Quora ramses det opp 18 suksessfulle selskaper, som i startfasen, etter all sannsynlighet, hadde vanskeligheter med å overbevise investorer med sine forretningsideer - som de ulike forretningsideene presenterers her med en satirisk vri.

Facebook
Verden trenger nok en Myspace eller Friendster. Vi åpner den kun opp for noen tusen overarbeidende, antisosialistiske, Ivy Leaguers. Alle andre vil etter hvert henge seg på siden Harvard-studentene er så kule.

Virgin Atlantic
Flyselskap er så kule. La oss starte ett. Hvor vanskelig kan det være? Vi differensierer oss med en morsom sikkerhetsvideo, og ved å ikke være drittsekker.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dropbox
Vi skal bygge en fildelings- og synkroniseringsløsning selv om det finnes mange av dem på markedet som ingen bruker. Den skal støttes av store selskaper, som for eksempel Microsoft. Den skal bare gjøre én ting bra, og du må flytte over alt innholdet ditt for å bruke tjenesten.

Amazon
Vi selger bøker online, selv om forbrukerne fortsatte er redd for å bruke kredittkort på nettet. Leveringskostnadene vil spise opp alle pengene kundene initielt sparer. De kommer til å bruke tjenesten fordi den er praktisk, selv om de må vente en uke før de får boken.

Mint
Gi oss dine bank-, aksje- og kredittinformasjon. Tilbake får du det samme, men med fine bokstaver. For å få deg til å føle deg rikere lager vi tjenesten i grønt.

Palantir
Vi bygger en analytikerprogramvare, plasserer selskapet i California, ansetter en hel haug med nyutdannede ingeniører, mange av dem innvandrere, vi ansetter ingen selgere og så lander vi store avtaler med D.C.-baserte forsvars- og etterretningsbyråer.

Craiglist
Den blir stygg. Den er gratis, for alle bortsett fra de prostituerte.

iOS
Det er et helt nytt operativsystem som ikke kjører en eneste av de millioner AV applikasjoner som har blitt utviklet av Mac OS, Windows eller Linux. Bare Apple kan bygge applikasjoner for den. Den vil ikke ha EN klippe- og limefunksjon.

Google
Vi bygger det 20. århundrets søkemotor på et tidspunkt hvor mange av de andre søkemotorene har blitt forlatt fordi de er store pengesluk. Vi fjerner alle reklamefinansierte nyheter og portalfunksjonalitet så du ikke blir distrahert fra å bruke de gratis søkefunksjonene.

Github
Programvareutviklere vil betale månedlige avgifter for resten av livet for å lage gratis programvare av annen gratis programvare.

Paperless Post
Vi er som Evite, bortsett fra at du betaler oss.

Instagram
Filtre! Det er korrekt, vi har filtre!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LinkedIn
Hva med et profesjonelt sosialt nettverk, rettet mot travle 30- og 40-åringer? De vil bruke tjenesten hvert femte år, når de søker etter ny jobb.

Tesla
Istedenfor å bare bygge batterier og selge dem til Detroit, skal vi bygge våre egne biler fra grunnen av, pluss at vi skal eie distribusjonsnettverket. Dette skal vi begynne med midt i nedgangstidene.

SpaceX
Om NASA kan gjøre det, så kan vi gjøre det! Det er ikke rakettforskning akkurat.

Firefox
Vi skal bygge en bedre nettleser, selv om 90 prosent av alle verdens datamaskiner allerede har en gratis en bygd inn i seg. En eneste kar vil gjøre meste av jobben.

Twitter
Det er nesten som SMS eller RSS. Utenom at tjenesten gjør mye mindre. Den vil i all hovedsak blir brukt av nerder i starten, men etter hvert vil Britney Spears og Charlie Sheen kaste seg på.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere